Ανακοίνωση Συλλόγου Γονέων 4ου Δημοτικού Νέας Ιωνίας Η έναρξη της σχολικής χρονιάς στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας συνέπεσε με την έναρξη των εργασιών εργοταξίου στο διπλανό οικόπεδο (ΟΤ 150…

1351

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας συνέπεσε με την έναρξη των εργασιών εργοταξίου στο διπλανό οικόπεδο (ΟΤ 150) – το οποίο εφάπτεται του σχολείου – όπου πρόκειται να κατασκευαστεί υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων.

Καταστρατηγώντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η ύπαρξη της οποίας κρατήθηκε κρυφή, οι εργασίες ξεκίνησαν κατά τρόπο σκανδαλώδη και αδιανόητο, χωρίς την απαιτούμενη λήψη μέτρων ασφάλειας και προστασίας του σχολείου , με αποτέλεσμα τα παιδιά να πνιγούν στη σκόνη.

Ο σύλλογος μας κινητοποιήθηκε άμεσα και ενημερώσαμε τη Δημοτική Αρχή τόσο προφορικά και δια ζώσης όσο και με ανακοινώσεις και παραστάσεις, απευθυνόμενοι, δυστυχώς, εις ώτα μη ακουόντων.

Παράλληλα, μέλη του συλλόγου επισκεφτήκαμε το εργοτάξιο, όπου ο παριστάμενος εργοδηγός παραδέχτηκε την ύπαρξη του προβλήματος, δήλωσε αδυναμία αντιμετώπισής του και ισχυρίστηκε ότι «η νομοθεσία αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τα έργα είτε αυτά πραγματοποιούνται στην ύπαιθρο είτε στο κέντρο της Αθήνας είτε δίπλα σε σχολείο».

Δηλαδή, για τα μέτρα περιορισμού της σκόνης και του θορύβου που προβλέπονται στη ΜΠΕ δεν είχε γνώση ούτε ο υπεύθυνος του εργοταξίου!

Μετά τις ενέργειές μας προς τη Δημοτική Αρχή, η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» εισήγαγε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε κατά πλειοψηφία «την παύση των εργασιών στο ΟΤ 150 έως την υλοποίηση και τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής» .

Την επόμενη μέρα, ξαφνικά και απροειδοποίητα, επισκέφτηκε το σχολείο η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως! Μια επίσκεψη που έγινε εν κρυπτώ και παραβύστω και περιορίστηκε σε φωτογραφικά στιγμιότυπα με χαρούμενα παιδικά πρόσωπα, σε μια σχολική μονάδα που την προηγούμενη μέρα τα παιδιά έκαναν μάθημα σε συνθήκες ορυχείου .

Έπειτα από έρευνά μας εντοπίσαμε στη Διαύγεια τη ΜΠΕ που συνοδεύει το Έργο και για την οποία άπαντες δήλωναν άγνοια. Σε αυτή περιγράφονται αναλυτικά (σελίδες 4,5,6) μέτρα για την αποφυγή θορύβου, σκόνης, αερίων και γενικά δραστηριοτήτων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών.

Κατόπιν των ανωτέρω απαιτούμε την πιστή τήρηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Έργου όπως η κείμενη νομοθεσία ορίζει και επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Μια όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση για το εργοτάξιο δίπλα στο σχολείο μας…

Το έργο το οποίο κατασκευάζεται στο λεγόμενο Οικοδομικό Τετράγωνο 150, είναι ένα τετραόροφο, υπόγειο, δημοτικό πάρκινγκ, χωρητικότητας 350 θέσεων οχημάτων περίπου. Δηλαδή, ένα μεγάλο έργο που άλλοι υπερθεματίζουν στο ότι χρειάζεται στη Νέα Ιωνία, άλλοι διαφωνούν για την αναγκαιότητα του ή για το γεγονός ότι θα είναι ανταποδοτικό, δηλαδή θα το πληρώνουμε.

Ο Σύλλογός Γονέων και Κηδεμόνων δεν έχει πάρει θέση για το αν το έργο πρέπει να γίνει ή όχι. Διατεινόμαστε ότι δεν αποτελεί αντικείμενο προς λήψη απόφασης από τους γονείς και το σχολείο μας.

Όμως.

Από τις πρώτες μέρες των μαθημάτων, πολλοί γονείς άρχισαν να ανησυχούν για τη μεγάλη ποσότητα σκόνης που σηκωνόταν πάνω από το σχολείο μας. Ταυτόχρονα αρκετά παιδιά έκαναν παράπονα στους γονείς τους ακριβώς για το ίδιο πράγμα.

 

Το ΔΣ του Συλλόγου μας είχε την υπομονή να συλλέξει αρχικά, αρκετά εμπειρικά στοιχεία. Ο τρόπος που το αντιμετωπίσαμε ήταν να δούμε αν η ανησυχία είναι βάσιμη, αν ενυπάρχει σε πολλούς γονείς ή σε μία μειοψηφία. Όσο περνούσαν οι μέρες πλήθαιναν τα παράπονα και από τους γονείς και από τα παιδιά μας. Υπήρξαν μέρες που βλέπαμε πως τα μηχανήματα εργάζονταν πολύ κοντά στη μάντρα του σχολείου μας και την ίδια στιγμή να παίζουν τα παιδιά δίπλα ακριβώς.

Όλους τους παραπάνω προβληματισμούς τους θέσαμε γραπτά στη Δημοτική Αρχή, αλλά τέθηκαν και από δημοτικούς συμβούλους στις συνεδριάσεις των επιτροπών του δήμου. Επιπλέον, τέθηκε και ερώτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Σεπτέμβρη. Η Δημοτική Αρχή αδιαφόρησε.

Στη συνέχεια.

Σιγά σιγά, οι δάσκαλοι και τα παιδιά, ενημέρωναν για διάφορα γεγονότα και τότε τα πράγματα έγιναν πιο σαφή! Έφτασε εικόνα στο Σύλλογό μας ότι τα παιδιά αναγκάζονται να πηγαίνουν στις τουαλέτες σηκώνοντας την μπλούζα για να καλύψουν στόμα και μύτη! Στο κάτω προαύλιο δεν μπορεί να σταθεί άνθρωπος. Υπάρχει η διαπίστωση ότι πέφτουν σοφάδες από το μαντρότοιχο, ότι ανά τόσο τα μηχανήματα περνάνε πάνω από τη μάντρα του προαυλίου ενώ τα παιδιά παίζουν από δίπλα! Ειπώθηκε ότι η ρωγμή που παρουσιάστηκε στο δωμάτιο του καυστήρα ίσως είναι από τα έργα. Σε κάποια διαλείμματα τα παιδιά μας δεν προαυλίστηκαν εξαιτίας της σκόνης και κάποιες φορές δεν βγήκαν για γυμναστική!

Η απόφαση μας ήταν καθαρή: Δε θα δεχτούμε οι εργασίες στο διπλανό εργοτάξιο να μπουν παραπάνω από την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας

Έτσι, με την κατάθεση εισηγητικού ερωτήματος συγκεκριμένης δημοτικής παράταξης, παρεστήκαμε, στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 21/10/19, περίπου 30 γονείς από το σχολείο μας και πετύχαμε, με τη διαμαρτυρία μας, να πάρουμε απόφαση, ότι οι εργασίες θα σταματήσουν ωσότου ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας.

Τι θα συμβεί στην πραγματικότητα…

Από τις συζητήσεις με τον εργολάβο του έργου, αλλά και με άλλους μηχανικούς αποδεικνύεται ότι είναι ένα τεράστιο έργο, με επιπτώσεις στον περιβάλλοντα χώρο και ειδικά στο σχολείο μας!

Το κυρίως έργο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα! Όταν ξεκινήσει, τότε:

Στο χώρο θα σκαφτούν και θα πρέπει να αφαιρεθούν πάνω από 50.000 κυβικά μέτρα χώματος, που θα αποτελέσουν τεράστια πηγή πυκνής σκόνης στον αέρα που αναπνέουν τα παιδιά μας! Τα φορτηγά θα πηγαίνουν και θα έρχονται. Για 2 συνεχόμενα χρόνια, που θα διαρκέσει το έργο, οι μαθητές θα πρέπει να εισπνέουν για 6 συνεχόμενες ώρες το αιωρούμενο χώμα!

Το βάθος του έργου θα φτάσει πάνω από 10 μέτρα, δηλαδή όσο το ύψος μίας τετραόροφης πολυκατοικίας(!) και ίσως αγγίξει τον υδροφόρο ορίζοντα του υπεδάφους! Υπάρχει προβληματισμός για συνολικότερες εδαφικές αλλαγές που είτε λίγο, είτε πολύ, θα επηρεάσουν το προαύλιο και τη στατικότητα του κτιρίου του σχολείου μας!

Κρούουμε τον Κώδωνα του Κινδύνου για το σαθρό μαντρότοιχο της εποχής του 1932, στον οποίο κολλητά, εργάζονται και θα εργάζονται τα μηχανήματα! Τα παιδιά μας παίζουν ακριβώς δίπλα και δεν έχει πάρει κανείς μέτρα για την ασφάλειά τους!

Όταν αρχίσουν τα μηχανήματα να πηγαίνουν σε βάθος, ο θόρυβος θα είναι μόνιμος και δυνατός για τους μαθητές, που μένουν στο σχολείο από 5 ως 8 ώρες! Υπάρχει ανησυχία ότι θα ξεπερνάει το επιτρεπτό όριο ανεκτού – από τον εγκέφαλο – θορύβου! Ανησυχούμε και από αυτήν την άποψη για την υγεία των παιδιών! Ταυτόχρονα θα υπάρξει παρενόχληση της ομαλής διδακτικής διαδικασίας! Αν σκεφτεί κάποιος ότι όταν περνάει το τρένο δίπλα, τότε οι δάσκαλοι πρέπει να ανεβάσουν την ένταση της φωνής για να ακουστούν.

Παρόλαυτά…

Η Δημοτική Αρχή έχει πάρει την εγκληματική ευθύνη να συνεχίσει το έργο, χωρίς

κανένα μέτρο, χωρίς καμία προστασία!

Καταστρατηγεί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

εγείροντας πειθαρχικές και νομικές συνέπειες!

Οι γονείς.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας που πραγματοποιήθηκε στις 4/11/19, επανέλαβε και επικύρωσε την προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. ότι

Δε θα δεχτούμε οι εργασίες στο διπλανό εργοτάξιο να μπουν παραπάνω από την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκαν μία σειρά μέτρα

(α) Να διεκδικήσουμε το σταμάτημα των εργασιών ωσότου ληφθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας για τη ζωή και την υγεία των παιδιών μας.

(β) Να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη/μελέτη από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που θα κάνει όλες τις απαραίτητες μετρήσεις ώστε να υποδείξει σαφή και συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

(γ) Να βγει συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου που θα σταλεί σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

(δ) Να ενημερώσουμε όλους τους πολίτες της Νέας Ιωνίας, καθώς και να αποταθούμε στην Ένωση Γονέων Νέας Ιωνίας, καθώς και στην Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, για στήριξη.

(ε) Να εντάξουμε αίτημα προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο με συγκεκριμένες απαιτήσεις για όλα τα παραπάνω.

(στ) Να ερευνήσουμε την περίπτωση της δικαστικής προσφυγής.

Προς επίρρωση όλων των παραπάνω, ο Σύλλογός μας με την έρευνά του, βρέθηκε αντιμέτωπος με μία έκπληξη!

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύει το Έργο, περιλαμβάνει πρόβλεψη μέτρων και για το σχολείο μας τα οποία όμως με ευθύνη του Δήμου, της Περιφέρειας και του εργολάβου, δεν λαμβάνονται!

Καλούμε όλους τους γονείς

 

με τη γνώμη σας, την αποφασιστικότητά σας και τη συμμετοχή σας, να βοηθήσετε ώστε να προασπίσουμε την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών!

 

Ελάτε σε επαφή με το Δ.Σ. του Συλλόγου μας

Τηλέφωνα: Αλέξανδρος Ματθαίου 6972553703

Κατερίνα Ψαραδάκου 6984419216 e-mail 4odimotikosxoleioneasionias@gmail.com

facebook: Σύλλογος γονέων & κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Ν.Ιωνίας Αττικής

 

11 Νοεμβρίου 2019

 

Παρατίθενται τα μέτρα όπως τα προβλέπει η Μελέτη, τα οποία ο Δήμος, η Περιφέρεια και ο εργολάβος δεν επιμελούνται! Τα συμπεράσματα δικά σας!

  1. Κατά το σνεδιασμό των εργασιών να ληφθεί μέριμνα ώστε στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί γερανοφόρο οικοδομών κλπ ο βραχίονας του μηχανήματος οποιαδήποτε στιγμή της λειτουργίας του αλλά και ο πύργος στήριξης σε ενδεχόμενο ατυχήματος να μη βρίσκονται (υπερίπτανται) ποτέ εντός των εγκαταστάσεων του σχολείου (κτίρια, αυλές, γήπεδα δραστηριοτήτων κλπ).
  2. Κατά την κατασκευή του έργου να ληφθούν πρόσθετα ηχομονωτικά μέτρα, όπως κινητά ηχοφράγματα, απαγόρευση εργασιών εντός ωρών κοινής ησυχίας, σύνταξη μελέτης διέλευσης των φορτηγών

μεταφοράς εντός κατοικημένων περιοχών κλπ. και να ληφθεί υπόψη το ωράριο και διάστημα λειτουργίας του διπλανού σχολείου, αποφεύγοντας την πραγματοποίηση έντονα οχλουσών δραστηριοτήτων (με θόρυβο, σκόνη, αέρια, υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο φορτηγών και πρώτων υλών) εντός του εν λόγω διαστήματος.

  1. Να ληφθεί υπόψη το ως άνω στοιχείο (γειτνίαση με υψηλό αριθμό μαθητών) και να εμποδισθεί η με κάθε τρόπο πρόσβαση των μαθητών στο χώρο του εργοταξίου σε όλο το διάστημα κατασκευής του (πριν από τη δημιουργία της εκσκαφής με την τοποθέτηση του εκεί εξοπλισμού έως και την παράδοση της εγκατάστασης) και εάν είναι εφικτό με την τοποθέτηση φύλακα.
  2. Να αποφευχθεί η δημιουργία και να εμποδίζεται η εύκολη πρόσβαση σε επικίνδυνα σημεία, όπως μεγάλα βάθη, μεγάλα ύψη, μη επαρκώς στηριχθέντα ογκώδη, βαριά ή/και ψηλά σώματα, δεξαμενές νερού, λάκκους ασβέστη, επιχωματώσεις, χαλαρά πρανή και βράχοι, χάλυβες, πλέγματα κλπ.
  3. Κατά την διαμόρφωση της εκσκαφής να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση κατάλληλη αντιστήριξη.
  4. Τα υλικά εκσκαφών να αποθηκευθούν προσωρινά και να χρησιμοποιηθούν για την επίχωση των ορυγμάτων. Τα υλικά που περισσεύουν να τοποθετηθούν σε χώρο που θα ορίσει ο δήμος και να αποκατασταθούν.
  5. Τα αδρανή υλικά να λαμβάνονται κατά προτίμηση από νομίμως λειτουργούντα λατομεία και εγκαταστάσεις αμμοχαλικοληψίας με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

 

  1. Τα ακατάλληλα πλεονάζοντα προϊόντα εκσκαφής να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση ανενεργών λατομείων εξορυκτικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής.
  2. Απαγορεύεται οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη απόρριψη έστω και προσωρινή αποθήκευση υλικών έξω και γύρω από το χώρο του έργου.
  3. Ο ανάδοχος του έργου πρέπει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει δέσμη μέτρων (στις πηγές εκπομπής) με στόχο την ελαχιστοποίηση των εκπομπών σκόνης ή αιωρούμενων σωματιδίων. Πιο συγκεκριμένα:

> Η διαβροχή των σωρών και των επιχωμάτων προτείνεται να γίνεται μέσω εγκατεστημένου συστήματος διαβροχής για να αποφεύγεται αφενός μεν η σπατάλη νερού, αφετέρου δε να μειώνεται η πιθανότητα δημιουργίας περίσσειας εκπλυμάτων.

> Συνίσταται, επίσης, η συστηματική διαβροχή των αδρανών υλικών με μόνιμα ή μεταφερόμενα συστήματα διαβροχής κατά την ξηρή περίοδο του έτους. Σε περίπτωση που το μέτρο αυτό δεν αποδώσει, προτείνεται η διαβροχή με κατάλληλες χημικές ουσίες.

> Συνίσταται η κάλυψη των βαρέων οχημάτων μεταφοράς με κατάλληλο κάλυμμα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

 

.

GOLD Διαφήμιση