Τίποτα δεν είναι ασήμαντο όταν γίνεται προγραμματισμένα… Του Γιάννη Βέλλη, δημοσιογράφου – φωτορεπόρτερ

1347

“Η σημαία είναι ένα σύμβολο τιμής και αγώνων και συμβολίζει την παράδοσή μας.” Δέσποινα Θωμαΐδου, Δήμαρχος Νέας Ιωνίας. Αυτή ήταν η απάντηση της Δημάρχου, στην ερώτηση του Βανδώρου, από τη δημοτική παράταξη “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για τη σημαία με τον δικέφαλο αετό, γνωστή περισσότερο για την μοναστηριακή της χρήση. Σε αντίστοιχη ερώτηση του Μανούρη, από τη δημοτική παράταξη “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”, σε προηγούμενη συνεδρίαση, δεν υπήρχε καμία απάντηση.

Το θέμα της προσθήκης της σημαίας αυτής, είχε τεθεί για πρώτη φορά από το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό μέσο TMPRESS, όταν είχε αφαιρεθεί η σημαία της Ε.Ε. και είχε προστεθεί, χωρίς κάποια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αυτή με τον δικέφαλο αετό. Στη συνέχεια ξαναπροστέθηκε μια μινιατούρα σημαίας της Ε.Ε., δίπλα στις άλλες. Η δήμαρχος μέχρι τότε που ο Βανδώρος έθεσε το θέμα, δεν έδινε απάντηση, γιατί θα έπρεπε να υπάρχει και αυτή η σημαία στη Νέα Ιωνία. Γιατί θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η πρωτοτυπία…

Η συνήθης πρακτική στους δήμους όλης της χώρας, είναι η τοποθέτηση 3 σημαιών, της Ελληνικής, του δήμου και της Ε.Ε. Κρατώντας ένα ιστό, ελεύθερο από σημαία, για χρήση προς τιμή κάποιας αδελφοποίησης, επίσκεψης ξένου ή αντιπροσωπείας άλλης χώρας, κ.λπ.  Στην πόλη μας μέχρι σήμερα, από όλες τις δημοτικές αρχές, υπήρχε παρόμοια λογική στο θέμα αυτό. Τώρα άλλαξε ξαφνικά και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου.

“…η σημαία είναι ένα σύμβολο τιμής και αγώνων και συμβολίζει την παράδοσή μας.” είπε η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας.  Αν το άκουγε κανείς αυτό, χωρίς να το συνδυάσει με τη συγκεκριμένη σημαία, θα το επικροτούσε, θεωρώντας ότι αναφέρεται στην Ελληνική σημαία.

Η σημαία της Ελλάδας περιέχει εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες, καθώς και έναν λευκό σταυρό μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο (πλαίσιο) στο πάνω προΐστιο μέρος. Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», όπως παράλληλα και στα γράμματα της λέξης «Ελευθερία». Ο σταυρός συμβολίζει τον σταυρό του χριστιανισμού και της ορθόδοξης πίστης, όπως και ο σταυρός που συχνά υπάρχει και στον ιστό. (Βικιπαίδεια)

 

Όμως εδώ αναφερόμαστε σε μια σημαία που δεν την σήκωσαν στον αγώνα τους, ούτε το 1821, ούτε σε κανένα αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωσή τους από τον τουρκικό ζυγό. Η βυζαντινή σημαία, δεν ταυτίστηκε ποτέ με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, ούτε φυσικά με τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν ξέρω αν κάτι μου ξεφεύγει σε αυτό, αλλά πιστεύω ότι δεν κάνω λάθος. Για τη σημαία αυτή υπάρχει αναφορά που λέει τι σημαίνει ο συμβολισμός:

Ο δικέφαλος αετός είναι σύμβολο που απαντά συχνά σε οικόσημα, εμβλήματα και σημαίες. Το σύμβολο συνδέεται με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, καθώς και τη βυζαντινή οικοσημολογία, Ο σταυρός και η σφαίρα στα νύχια του αετού αντιπροσωπεύουν τη διπλή εξουσία του αυτοκράτορα (κοσμική και πνευματική), και ο δικέφαλος αετός την κυριαρχία των βυζαντινών αυτοκρατόρων από την ανατολή έως τη δύση. Διάφορα ανατολικο-ευρωπαϊκά έθνη το υιοθέτησαν από τους Βυζαντινούς και συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν ως εθνικό σύμβολό τους μέχρι σήμερα, όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Αρμενία και παλιότερα η Ρωσική Αυτοκρατορία.  (Βικιπαίδεια)

Αυτή η σημειολογία, τι χρησιμότητα και τι μηνύματα θέλει να δείξει προς τα έξω; Ότι θα αναστήσουμε τη Βυζαντινή αυτοκρατορία; Ότι η δήμαρχος, έχει στην ευθύνη της ή στην εξουσία της την κοσμική και πνευματική ζωή του τόπου; Ότι είναι αρχή των πάντων εντός της πόλης, ακόμα και στο θέμα της θρησκείας; Μια σύγχυση, γενικά…

Εάν η Δήμαρχος, αγαπάει τη συγκεκριμένη σημαία ή και άλλες μπορεί να την προσθέσει στο γραφείο της. Πιστεύω κανείς δεν θα ενοχληθεί. Όμως να προσπαθεί να επιβάλλει μια σημαία, αυτό είναι αυταρχικό και επικίνδυνο. Εκεί, η ένστασή μου.

 

Υ.Γ. Ως φανατικός ΑΕΚτζής, θα την έβλεπα με συμπάθεια, γιατί μου θυμίζει τη σημαία της ΑΕΚ, αλλά ως δημότης δεν μπορώ και δεν θέλω να τη δεχθώ σε αυτή τη θέση, χωρίς έστω τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, με ξεκάθαρη άποψη του τι εκπροσωπεί η παρουσία της εκεί.

GOLD Διαφήμιση