Αλλάζουν την εικόνα της Λάρισας τρία οδικά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

772

 

Κώστας Αγοραστός: «Με νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 37,6 εκατ. ευρώ η Λάρισα γίνεται μια πόλη με σύγχρονες οδικές υποδομές»

Οι λεωφόροι Καράγιωργα, Σανδράκη και Καραμανλή αναβαθμίζουν τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης
Δόθηκε στην κυκλοφορία η Καράγιωργα

Στην αναβάθμιση των συνθηκών κυκλοφορίας στη Λάρισα προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της συμβάλλουν τρία μεγάλα αναπτυξιακά οδικά έργα, που ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για τα έργα του λεγόμενου «δακτυλίου» της Λάρισας συνολικού προϋπολογισμού 37,6 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Δρόμοι οι οποίοι μέχρι πρότινος εγκυμονούσαν κινδύνους και η μετακίνηση σε αυτούς γινόταν με δυσκολία, μετατράπηκαν σε σύγχρονους ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους, που καθιστούν την πόλη έναν κόμβο διεθνούς εμβέλειας. Παράλληλα μετά και την ολοκλήρωση του κόμβου στη συμβολή της Καράγιωργα με την Παλαιά Θνική Οδό, ο δρόμος δόθηκε σε κυκλοφορία στο σύνολό του.
Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός: «Ολοκληρώσαμε τρία σημαντικά έργα ασφάλειας για τις ανθρώπινες κοινότητες, για τους Λαρισαίους και τους επισκέπτες της πόλης. Τα έργα αυτά είναι κυριολεκτικά «ανάσα» για το κυκλοφοριακό της πόλης και ανήκουν σε όλους τους πολίτες. Παράλληλα, αλλάζουν προς το καλύτερο και αναβαθμίζουν αισθητικά τις περιοχές αυτές, καθώς δημιουργήθηκαν χώροι περιπάτου και διαβάσεις πεζών και ποδηλάτων. Με συνολικό προϋπολογισμό που φτάνει τα 37,6 εκατ. ευρώ, τα έργα αυτά δημιούργησαν μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία και στήριξαν θέσεις εργασίας. Πλέον η Λάρισα γίνεται μια σύγχρονη πόλη, με ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους εντός του αστικού ιστού, όπου τόσο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή όσο και οι επισκέπτες, θα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια».

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΔΟΥ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ

Τεχνικό αντικείμενο του έργου «Κατασκευή Οδού Καράγιωργα, Τεχνικού Τ1 & Οδού Αεροδρομίου» προϋπολογισμού 18,6 εκατ. ευρώ, ήταν η κατασκευή της νέας οδού Καράγιωργα δίπλα στο αντιπλημμυρικό ανάχωμα της συνοικίας Νέας Σμύρνης, ώστε να επιτυγχάνεται η βορειοδυτική παράκαμψη της Λάρισας. Η σύνδεση της με τον εσωτερικό δακτύλιο Πόλεως Λάρισας γίνεται με ισόπεδο κυκλικό κόμβο στη θέση που συμβάλλουν η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου και η οδός Αεροδρομίου, ενώ κυκλικός κόμβος υπάρχει και στην συμβολή της με με την Π.Ε.Ο Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
Το τεχνικό αντικείμενο του έργου ήταν :
Η κατασκευή της οδού Καράγιωργα μήκους 1,9χιλ. περίπου έχει συνολικό πλάτος ασφαλτικού 19,00μ και αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 7,50, ,που διαχωρίζονται με κεντρική νησίδα και εκατέρωθεν πεζοδρόμια πλάτους 3,5μ και 2,50μ αντίστοιχα δίπλα στο αντιπλημμυρικό ανάχωμα της συνοικίας Νέας Σμύρνης ώστε να επιτυγχάνεται η βορειοδυτική παράκαμψη της πόλεως Λάρισας . Η κατασκευή κυκλικού κόμβου για την σύνδεση της οδού Καράγιωργα με τον εσωτερικό δακτύλιο Πόλεως Λάρισας. Την ανακατασκευή και διαπλατύνση της οδού Αεροδρομίου- Γεωργιαδου με μήκος 700μ Την κατασκευή της γέφυρας 1Τ που γεφυρώνει την τάφρο 1Τ και συνδέει την οδό Καράγιωργα με τον εσωτερικό δακτύλιο Λάρισας .
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΔΟΥ ΣΑΝΔΡΑΚΗ

Τα δύο έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έχουν συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 14.076.000 ευρώ και είναι τα εξής:
1 . «Κατασκευή τμήματος από Β’ Γέφυρα Πηνειού έως την οδό Κοζάνης». Με ποσό σύμβασης6.736.552,22€ με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Θεσσαλίας
2. «Μετατόπιση δικτύων ΔΕΥΑΛύδρευση για την κατασκευή του έργου –Κατασκευή τμήματος από Β’ Γέφυρα Πηνειού έως την οδό Κοζάνης»με ποσόσύμβασης 877.664,29 € με φορέα υλοποίησης την ΔΕΥΑΛάρισας
Ενώ από τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου έχουν αποπληρωθεί οι απαλλοτριώσεις αλλά και οι μετατοπίσεις δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.
Η νέα οδόςΣανδράκηείναι μήκους 1,54χλμ,μεπλάτος οδοστρώματος 7,50μ ( 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση ), νησίδα πλάτους 4,00μ σε όλο το μήκος της οδού, ενώ τα πεζοδρόμια εκατέρωθεν έχουν πλάτος 2,50μ. και συνδέεται με τηνΕΟΛάρισας – Κοζάνης και του ήδη κατασκευασμένου δακτυλίου με ισόπεδο κυκλικό κόμβο.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΔΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Το έργο προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ είχε σας αντικείμενο την κατασκευή (αρτηρία, παράπλευρο δίκτυο, δύο ισόπεδοι κόμβοι, αποχετευτικά – αποστραγγιστικά έργα, σήμανση-ασφάλιση του έργου, ηλεκτροφωτισμός-σηματοδότηση) τμήματος της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, εντός της πόλης Λάρισας, μήκους 1 χιλιομέτρου και συγκεκριμένα από την οδό Διγενή έως την οδό Βαρδουσίων (Χιλιομετρική θέση (Χ.Θ.) 5+700 έως 6+630). Το τμήμα αυτό της αρτηρίας έχει χαρακτηριστικά αστικής αρτηρίας με 2+2 λωρίδες (Χ.Θ. 5+700 έως Χ.Θ. 6+400) και με 3+3 λωρίδες (Χ.Θ. 6+400 έως Χ.Θ. 6+630) καθώς και διαχωριστική νησίδα πλάτους 5 μέτρων. Το πλάτος των παράπλευρων οδών που χωροθετούνται εκατέρωθεν της αρτηρίας σε όλο το μήκος της είναι της τάξης των 5 μέτρων και το πεζοδρόμιο μεταξύ αρτηρίας και παραπλεύρων της τάξης των 3 μέτρων. Τέλος, για την εξυπηρέτηση των αστικών συγκοινωνιών έχουν δημιουργηθεί στάσεις λεωφορείων.

GOLD Διαφήμιση