Για ποιον χτυπά η καμπάνα;… Του Γιάννη Βέλλη, δημοσιογράφου

932

Παλιότερα, έτυχε να βρεθώ στη σύγκρουση ανώτερου ιεραρχικά ιερέα και κατοίκων γύρω από ιερό Ναό, που με ευγενικό τρόπο τον καλούσαν να μειώσει την ένταση της ηλεκτροκίνητης καμπάνας, ώστε να μπορούν να ηρεμήσουν κάπως τις Κυριακές τους. 

Δεν ζήτησε κανείς φυσικά, να μη χτυπάνε οι καμπάνες. Θα περίμενε κανείς να γίνει δεκτό το αίτημα, αφού δεν επηρεάζει τη λειτουργία, το κάλεσμα των πιστών και φυσικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι χριστιανοί γνωρίζουν τις λατρευτικές τελετές και τις ώρες που αυτές τελούνται. Ώστε η καμπάνα να αποτελεί μια υπενθύμιση και τίποτα παραπάνω.

Είναι ξεκάθαρο άλλωστε και μέσα από την επιστήμη ότι πάνω από ένα όριο ήχου, αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία μας, πολύ περισσότερο σε αυτούς που αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, στα μικρά παιδιά, τα μωρά. Δυστυχώς ο ιερέας, τους καταχώρησε με ευκολία στην κατηγορία “κομμουνιστές και άθεοι, που θέλουν να βλάψουν τη χριστιανική πίστη και σκαρφίζονται τρόπους για να το πετύχουν αυτό”…

Πρόσφατα διάβασα ένα -υποτίθεται- χριστιανικό άρθρο για τις καμπάνες, με υπερασπιστές ιερείς και θεολόγους που αρκούνται στη διαπίστωση, ότι μόνο ο διάβολος και οι οπαδοί του ενοχλούνται από τις καμπάνες γιατί αφυπνίζουν τους ανθρώπους… Σας καταθέτω και ένα απόσπασμα από αυτό:

“Αγαπητοί αναγνώστες, οι Καμπάνες δεν «ενοχλούν» όπως κάποιοι προσπαθούν να μας κάνουν να πιστέψουμε, ο ήχος τους είναι σεμνός και μεγαλοπρεπής, γλυκός και τονωτικός, ήρεμος και κατανυκτικός, αφυπνιστικός και προσευχητικός. Αντίθετα στο σύγχρονο τρόπο ζωής που ζούμε πολύ περισσότερο «θόρυβο» και πολύ πιο ενοχλητική αποδεικνύεται η έλλειψη αγάπης, ανθρωπιάς, ειλικρίνειας, συμπάθειας, προσφοράς, κατανόησης, δικαιοσύνης, αξιοκρατίας, οράματος, εμπιστοσύνης και τόσων άλλων αξιών και αρετών. Από την άλλη είναι βέβαιο ότι οι Καμπάνες «ενοχλούν», Ναι «ενοχλούν» το Διάβολο γιατί αφυπνίζουν τους ανθρώπους, τους φέρουν σε κατάσταση εγρήγορσης, είναι δυνατόν να τονώσουν και την πιο μικρή σπίθα πίστεως προς το Θεό και να μετατρέψουν σε «καρδίαν καιομένην» για το Χριστό, και ο «εχθρός» και όσοι τον ακολουθούν δεν το θέλουν αυτό.”

 

Πέρα από το λατρευτικό μέρος, οι καμπάνες απέκτησαν και ένα άλλο ρόλο, που φυσικά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από κανέναν ότι και αυτό έχει σχέση με τη χριστιανική πίστη. Τα ρολόγια στις εκκλησίες, που είναι συνδεδεμένα με τον ήχο της καμπάνας. Και κάθε μισή ή μία ώρα -όταν πηγαίνουν και σωστά- μας δίνουν τον ήχο της, μέχρι να καταλάβουμε ότι είναι η ώρα τόσο ακριβώς… Ακόμα και τις βραδινές ώρες…

Νομίζω, ότι το κυρίαρχο στοιχείο στη χριστιανική θρησκεία είναι η ταπείνωση. Δεν χρειάζεται μέσα από την συνεχόμενη χρήση της καμπάνας, να δείχνουμε ως ιερείς και επίτροποι, ένα είδος “νεοπλουτισμού”, που “φωνάζει” μέσα από αυτές “έχω ηλεκτρικές καμπάνες με ήχο “καμπάνα” και φυσικά μεγάλο ρολόι που μου στοίχισε αρκετά χρήματα, ενώ δεν το έχουν άλλοι ιεροί Ναοί”… Είμαι Ναός  Α’ κατηγορίας, όχι σαν κάτι γειτονικούς που ούτε καλά φώτα δεν έχουν…

Κλείνοντας θα πρότεινα στις Μητροπόλεις, αφού αυτές έχουν και την ευθύνη λειτουργίας των ιερών Ναών, σε συγκεκριμένη περιοχή, να έστελναν μια οδηγία λειτουργίας, ένα πρωτόκολλο λειτουργίας της καμπάνας για όλο τον χρόνο. Ώστε  να μη φτάνουμε σε ακραίες αντιδράσεις και να υπάρχει πνευματική ηρεμία που τόσο χρήσιμη είναι για όλες και όλους.

Υ.Γ.  Επίσης ένα άλλο στοιχείο κατάχρησης που είναι απαραίτητο να αναφερθεί, είναι η μετάδοση ή αναμετάδοση των λειτουργιών μέσω μεγάφωνων και μάλιστα στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Θα μπορούσα να κατανοήσω αυτό σε μια μεγάλη εκκλησιαστική γιορτή και για περιορισμένο χρόνο, όπως π.χ. στην Ανάσταση, που υπάρχει και πολύ κόσμος στον προαύλιο χώρο, αλλά όχι σε καθετί που γίνεται μέσα στον ιερό Ναό. Άλλωστε όποιος θέλει μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα του, μέσα από τις ανακοινώσεις που υπάρχουν. Ή και με άλλα μέσα όπως οι εκκλησιαστικές εκπομπές σε ραδιόφωνο και ίντερνετ. Παράλληλα αυτό δείχνει, ότι υπάρχει, γιατί υπάρχει, μια καταφανής απουσία σεβασμού προς τις ζωές των ανθρώπων και την ελεύθερη βούλησή τους.

 

GOLD Διαφήμιση