ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Οι λύσεις υπάρχουν όταν θέλεις να τις δεις

2752

Του Γιάννη Βέλλη, δημοσιογράφου

Είναι καλύτερο να λες τις αλήθειες από την αρχή, παρά να τις κρύβεις πληγώνοντας ανθρώπους. Ο αιφνιδιασμός, δεν έχει καμία θέση σε πολίτες που πληρώνουν φόρους, για να έχουν κάποιες ανταποδοτικές υπηρεσίες από το κράτος. Μια από αυτές, είναι φυσικά η ασφάλεια. Η ασφάλεια του πολίτη, δεν μπορεί να εδραιωθεί, όταν ένα κράτος, μέσα από τα υπουργεία του, λειτουργεί πονηρά, επιπόλαια ή έστω αδιάφορα για τις ανάγκες του.

Όλοι ξέρουμε ότι το κράτος χρωστάει, τα υπουργεία πρέπει -γιατί πιέζονται- να μειώσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες, οι θεσμοί θέλουν όλο & περισσότερα και η ζωή συνεχίζεται… Αλλά η ασφάλεια των πολιτών είναι σημαντική, για να μπαίνει στον ίδιο άξονα με άλλα πράγματα, δευτερεύουσας σημασίας. Ασφάλεια -σ’ αυτή την περίπτωση- δεν είναι η διατήρηση των ΜΑΤ σε πλεονεκτική θέση, για να τα βρει μπροστά του -απέναντι, σωστότερα- ο πολίτης στην όποια διεκδίκησή του… Είναι τα τμήματα σε κάθε δήμο. Που θα προστατέψουν τον αδύναμο -σωματικά ή οικονομικά-, τον καταστηματάρχη, τον μικροπωλητή από τις επιθέσεις φασιστών, τον συνταξιούχο, κ.ά.

Από το 2016, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γνώριζε το θέμα της συγχώνευσης – κατάρτησης τμημάτων, τόσο στην Αττική, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κάπου αναγκαία στον προγραμματισμό της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω μη διαπιστωμένης χρησιμότητας, κάπου αλλού για τον περιορισμό των εξόδων. Σίγουρα η Νέα Ιωνία, δεν θα ξέφευγε από αυτό, ούτε το επεδίωξε κανένας.  Η πραγματικότητα όμως, η ρεαλιστική στάση των πολιτών, δεν είναι σωστό να διαπιστώνεται ως απουσία αντιδράσεων, άρα κάνουμε ότι θέλουμε και αφήνουμε να διαρρέει κάθε φορά και κάτι άλλο, για να δούμε αντιδράσεις. Φτάσαμε στο 2017, πέρασε ένας χρήσιμος χρόνος για να αποφασιστεί, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες τι θα γίνει στο θέμα στέγασης του ενοποιημένου τμήματος Νέας Ιωνίας (Α και Β πλέον ένα τμήμα).

Σήμερα κυκλοφορούν τρείς διαφορετικές λύσεις, χωρίς να ξέρει κανείς τι θα γίνει πραγματικά.

Η πρώτη, είναι το ιδιόκτητο κτίριο της Ελληνικής Αστυνομίας, που στεγάζεται ακόμα το Β’ αστυνομικό τμήμα Νέας Ιωνίας.  Έχει προτεραιότητα γιατί είναι ιδιόκτητο, με δυνατότητες επέκτασης του κτίσματος σε εσωτερικές θέσεις πάρκινγκ, γραφείων. Λειτουργικό, με όλες τις σύγχρονες παροχές. Κοντά σε πολλές συγκοινωνίες και σε μέρος που δεν δέχεται μεγάλη κίνηση αυτοκινήτων. 

Η δεύτερη και προσωρινή, είναι η μεταφορά του προσωπικού του Β’ αστυνομικού τμήματος στο κτίριο του Α’ και βλέπουμε… Ο χώρος αυτός, τα προβλήματά του, είναι γνωστά. Ακατάλληλο, κατά τη γνώμη μου πάντα, για τη στέγαση αστυνομικών υπηρεσιών. Μετά από πολύ μικρό διάστημα, από την αγανάκτηση των αστυνομικών και πολιτών ή από έξωση του ιδιοκτήτη, εφόσον δεν βρεθεί λύση με του Υπουργείο, θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα. Μπορεί να φτάσουμε να δούμε τους αστυνομικούς να επισκέπτονται χωρίς πραγματική έδρα την τροχαία Νέας Ιωνίας, για να έχουν ένα χώρο συνάντησης, να λαμβάνουν τις οδηγίες από τους ανωτέρους τους, με τα πράγματα σε αποθήκη φυλασόμενη…

Η τρίτη, είναι να αφεθούν οι δύο χώροι, όπως είναι τώρα και μετά από ένα μικρό διάστημα, αφού ενοικιασθεί ένας παρατημένος χώρος, π.χ. παλιές αποθήκες εργοστασίων στα όρια της Νέας Ιωνίας, να δαπανηθεί ένα μεγάλο ποσό για την διαμόρφωσή τους, μαζί με ένα υψηλό ενοίκιο. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα είναι άβολο για τον κόσμο, αφού εκεί οι συγκοινωνίες και οι θέσεις πάρκινγκ δεν θα υπάρχουν κοντά.

Τις τελευταίες ημέρες, άκουσα, μια άλλη “λύση”… Θέλω να πιστεύω, ότι μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα κι ανασφάλεια, κάποιοι επέλεξαν το τρολάρισμα (trolling), για μεγαλύτερο χάος. Γιατί δεν μπορώ να δεχθώ μια κυβέρνηση με αριστερό προσανατολισμό, με θύματα βασανισμού στον ίδιο χώρο, ότι θα τον επιλέξει ως άριστη επιλογή για τη στέγαση αστυνομικών υπηρεσιών στη Νέα Ιωνία… Μιλάω φυσικά για το παρατημένο από το 1984, κτίριο της Ασφάλειας Προαστίων Χωροφυλακής, δίπλα στις γραμμές του ηλεκτρικού στα όρια Περισσού – Ριζούπολης. Ένα από κτίρια που η χούντα των συνταγματαρχών έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, με ατέλειωτους βασανισμούς. Αλλά κι αυτό να μην υπήρχε, είναι αστείο το Υπουργείo Προστασίας του Πολίτη, να μη δίνει ελάχιστα χρήματα σε ένα δικό του περιουσιακό στοιχείο, όπως είναι το κτίριο στο Β’ αστυνομικό τμήμα Νέας Ιωνίας, αλλά να αποφασίσει εν μέσω κρίσης να δώσει τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ευρώ για να κάνει τον χώρο λειτουργικό σε ένα ξένο κτίριο, πληρώνοντας παράλληλα μεγάλα ποσά σε ενοίκια… Εάν χρειαστεί να επανέλθω, ελπίζω να είναι για κάτι καλό, στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

————–

Γιάννης Βέλλης

 jvellis@gmail.com

(Κτίριο της Ασφάλειας Προαστίων Χωροφυλακής. Φωτο: Γιάννης Βέλλης)

GOLD Διαφήμιση