ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Το θαύμα και… οι ευλογημένες business στο Οικοδομικό Τετράγωνο 445 (Περισσός)

1314

ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Το θαύμα και… οι ευλογημένες business
στο Οικοδομικό Τετράγωνο  445 (Περισσός)

Εδώ και πολλά χρόνια, μέσα από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε εκφραστεί η πρόθεση του Δήμου να απαλλοτριώσει το οικόπεδο στο ΟΤ 445 απέναντι στον σταθμό ΗΣΑΠ στον Περισσό. Μία πρόθεση όμως που έμεινε στα λόγια (γιατί άραγε;) παρά τις διαδοχικές ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου το 2011 και το 2014 για τη χρήση του συγκεκριμένου οικοπέδου ως χώρος αθλητικών / πολιτιστικών / εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Κάπως έτσι φτάνουμε στον Μάιο του 2017 όπου το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους τον παρατάξεων της «Ενότητας» (Γκότσης), «Δημιουργίας – Αλληλεγγύης» (Μανούρης) και «Δύναμη Προοπτικής» (Θωμαΐδου), αποφάσισε να άρει την δέσμευση του οικοπέδου, ώστε αυτό να μπορέσει να παραχωρηθεί (;) από την τράπεζα Πειραιώς στη Μητρόπολη Ν. Ιωνίας-Ν. Φιλαδέλφειας.

Γιατί όμως φτάσαμε ως εδώ, τι ισχυρίζονται οι Δημοτικές Παρατάξεις που συντάχθηκαν με τα «οράματα» της Μητρόπολης, τι πρόκειται να κατασκευαστεί και τι επιπτώσεις θα έχει το έργο αυτό στις ζωές όλων μας;

  1. Ισχυρισμός 1ος: «Ο Δήμος δεν έχει τα χρήματα για να απαλλοτριώσει το οικόπεδο».

Τελικά, όμως, λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν όμως για να χρηματοδοτούν ιδιωτικά έργα (και όχι μόνο στην συγκεκριμένη περίπτωση). Έτσι η Περιφέρεια Αττικής θα δώσει 5.000.000€, χρήματα δικά μας, όχι όμως για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων αλλά για την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου ιδιωτικού έργου.

  1. Ισχυρισμός 2ος: «Αυτό που θα φτιαχτεί είναι περίπου αυτό που θα έφτιαχνε και ο Δήμος».

Ας δούμε λοιπόν πρώτα τι θεωρούμε ότι έχουμε ανάγκη στην περιοχή μας και αν αυτά θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, στο συγκεκριμένο οικόπεδο, αλλά και σε άλλους χώρους της πόλης μας.

Ενδεικτικά θα λέγαμε ότι έχουμε ανάγκη από χώρους άθλησης, από καινούργιους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς για να μην μένουν εκατοντάδες παιδιά εκτός σταθμών και από Ελεύθερους Δημόσιους Χώρους.

 

Αντί αυτών θα φτιαχτεί ένα υπόγειο parking 250 θέσεων (το οποίο πιθανά να εξυπηρετεί και το παρακείμενο γήπεδο της Φιλαδέλφειας) που μόνο επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο θα φέρει στην περιοχή, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Μία νέα εκκλησία για τον νέο πολιούχο της πόλης μας ώστε ο «κόσμος να συρρέει απ’ όλη την Ελλάδα για να τον τιμήσει», όπως μας ενημέρωσε ο Μητροπολίτης, μαζί με μουσείο εκκλησιαστικών κειμήλιων.

Ένα συνεδριακό κέντρο στο οποίο θα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, διαλέξεις και συμπόσια αν φυσικά συμφωνεί με αυτές ο ιδιοκτήτης (βλέπε Μητρόπολη) του ακινήτου.

Έναν ξενώνα που, όπως ο ίδιος ο Μητροπολίτης είπε, «δεν θα είναι για πολλούς, θα ‘ναι για λίγους», για τις ανάγκες των προσκεκλημένων της Μητρόπολης.

Έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό, τμήμα ενός συνολικότερου σχεδίου εμπλοκής της εκκλησίας στην εκπαίδευση. Την στιγμή που «οι κρατικές δυνατότητες όλο και περιορίζονται» κάποιοι οραματίζονται το ιδιωτικό σχολείο του αύριο και βάζουν στόχο τη διαμόρφωση της συνείδησης των παιδιών. Κανένα από αυτά τα έργα δεν είναι απαραίτητο και σχεδόν όλα είναι τελείως ανώφελα.

Κεφάλαιο – κράτος – δήμος – εκκλησία
είναι μια αντιδραστική συμμαχία απέναντι στις ζωές μας.

Συνδέοντας τα κομμάτια του πάζλ είναι φανερό ότι υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για την περιοχή, στο τρίγωνο Προμπονά, Φιλαδέλφεια, Περισσός, το οποίο αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Είναι μία συνολική επίθεση στην ανάγκη ελεύθερων δημόσιων χώρων και προώθησης της εμπορευματοποίησης χώρων στις παραπάνω περιοχές, με πολύ συγκεκριμένες αρνητικές επιπτώσεις στην πόλη μας και στο επίπεδο ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Σε αυτό η Μητρόπολη αποφάσισε να παίξει ενεργό ρόλο και να λύσει ένα γόρδιο δεσμό. Να άρει την δέσμευση του χώρου από τον Δήμο για χάρη των αναγκών του κεφαλαίου. Αυτό που δεν θα μπορούσε να κάνει με την ευκολία και την ταχύτητα που απαιτείται το ίδιο το κεφάλαιο, το κάνει για λογαριασμό του η Μητρόπολη, με τη βοήθεια της δημοτικής αρχής και όλων των δημοτικών παρατάξεων που το ψήφισαν.

Συζητάμε για όλα αυτά, την Δευτέρα 4/1, 7.30μμ  στο καφενείο του Μπούρχα, Ελ. Βενιζέλου 61, 1ος όροφος

 

 

 

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στην Νέα Ιωνία

www.ektossxediou.blogspot.gr, ektossxediou@gmail.com

GOLD Διαφήμιση