Η Νέα Ιωνία του σήμερα και του χθες. Της Ευαγγελίας Στρατή.

758

«Φτωχιά μου Νέα Ιωνία, στα μάτια σου είδα το φως, στους δρόμους και στα καφενεία ο κάθε φίλος, αδελφός…»

Με τους στίχους του Καζαντζίδη θα ξεκινήσω να μιλώ για το τόπο μου, τη Νέα Ιωνία! Εκεί που έπαιξα σαν μικρό κοριτσάκι, έκανα πρώτη φορά ποδήλατο, έτρεξα, έκανα φίλους, ερωτεύτηκα! Τον αγαπώ αυτό το τόπο. Είναι όμορφος, με ζεστούς ανθρώπους, μικρές γειτονιές και όμορφες πλατείες. Έτσι τον θυμάμαι από μικρή, έτσι νιώθω πως κατά βάθος είναι ακόμα…

Η ιστορία της Νέας Ιωνίας είναι μεγάλη και κρατεί εκατό χρόνια! Ξεκινάει με πόνο και φτώχεια αλλά συνεχίζει με κουράγιο και αγώνες! Τον Οκτώβριο του 1922 οι κάτοικοι της Σπάρτης της Μικράς Ασίας υπό τη σκέπη του ιερέα Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν στην Ελλάδα. Λίγους μήνες αργότερα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Ποδαράδες, προάστιο τότε του Δήμου Αθηναίων. Στις 27 Ιουνίου 1923 μπήκε ο θεμέλιος λίθος της πόλης από το Νικόλαο Πλαστήρα ενώ τα επόμενα χρόνια κι άλλοι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν εκεί οπότε και το όνομα που θα επικρατήσει πλέον είναι το Νέα Ιωνία.

Και συνεχίζει να τραγουδά ο μεγάλος καλλιτέχνης «Και μου λέγανε ιστορίες στη μικρή μου την αυλή, δυο γερόντοι από τον Πόντο, μια γριούλα από τ’ Αϊβαλί…»

Έτσι κι εγώ θυμάμαι τις γιαγιάδες της γειτονιάς να λένε ιστορίες πως φτιάχτηκαν τα πρώτα σπίτια και πως ο μικρός προσφυγικός καταυλισμός έγινε ταπητουργικό και κλωστοϋφαντουργικό κέντρο. Και ύστερα η οικονομική κρίση, η κατοχή και ο εμφύλιος. Τα εργοστάσια άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Οι Νεοϊωνιώτες όμως δεν το έβαλαν κάτω! Στράφηκαν προς το εμπόριο και το αποτέλεσμα είναι σήμερα η Νέα Ιωνία να θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές αγορές της Αττικής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που επώνυμα καταστήματα διάλεξαν την πόλη μας για να αναπτυχθούν. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος διευκόλυνε ακόμα περισσότερο την ανέλιξη της. Κι έτσι άνθισε η περιοχή. Κέντρα διασκέδασης, θέατρα και ταβέρνες ψυχαγωγούν σήμερα τους κατοίκους και προσδίδουν άλλη χάρη στην νυχτερινή της ζωή.

Με την πάροδο του χρόνου όπως είναι φυσικό, ο προσφυγικός χαρακτήρας της πόλης αλλοιώθηκε και άνθρωποι διαφορετικής κουλτούρας συγκεντρώθηκαν εκεί. Οι δεσμοί τους που ίσως λόγω του ξεριζωμού αλλά και των δυσκολιών που πέρασαν ήταν πάντοτε στενοί, σήμερα έχουν ζυμωθεί από την πολυ-πολιτισμικότητα που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Και η αλλοτινή γραφική εικόνα της Νέας Ιωνίας με τα χαμηλά σπίτια και τα κεραμίδια έχει αντικατασταθεί από πολυκατοικίες και διαμερίσματα. Κάπου – κάπου όμως βρίσκει κανείς στενά δρομάκια που κατοικούν τα δισέγγονα, ίσως και τρισέγγονα εκείνων των προσφύγων που εξακολουθούν να διατηρούν το δέσιμο και την παράδοση των Μικρασιατών.

Σήμερα το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης του Μικρασιατικού Πολιτισμού που ιδρύθηκε το 2003, αποδεικνύει την μεγάλη ιστορία και το πολιτισμό αυτών των ανθρώπων! Τους αγώνες τους, το θάρρος τους και την αποφασιστικότητα τους. Δεν ξεχνάμε! Γιατί η ιστορία μας δείχνει τα βήματα του μέλλοντος!

Γι’ αυτή την πόλη μιλώ και γι΄ αυτούς τους ανθρώπους! Για την Νέα Ιωνία που αγαπώ, την γλυκιά Νέα Ιωνία που τραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης.

«Γλυκιά μου Νέα Ιωνία, ποτέ μου δεν θα σ’ αρνηθώ, μέσα στα γκρίζα δειλινά σου πάντα θα υπάρχω και θα ζω…»

Ευαγγελία – Θεονύμφη Στρατή

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος

Ν. Ιωνίας με τη Δύναμη Προοπτικής

Επιτρέψτε μου να συστηθώ! Είμαι η Ευαγγελία – Θεονύμφη Στρατή, πτυχιούχος του Γεωλογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ελεύθερη επαγγελματίας και συγγραφέας. Και επειδή πιστεύω ότι δεν πρέπει να μένουμε στάσιμοι, πρόσφατα ξεκίνησα ένα μεταπτυχιακό στη δημοσιογραφία. Ακόμα είμαι μητέρα ενός μικρού παιδιού, ασχολούμαι με τον εθελοντισμό, τις πολεμικές τέχνες και την συγγραφή. Έχω εκδόσει ένα μυθιστόρημα με τίτλο “Εγκλήματα σε αριθμητική ακολουθία” με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Βαγγελιώ Νυμφική ενώ το δεύτερο βιβλίο μου είναι στο στάδιο της επιμέλειας πριν την έκδοση του. Είμαι γέννημα – θρέμμα της Νέας Ιωνίας από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα. Και ίσως αυτό το πάντρεμα του Ανατολίτικου ταπεραμέντου και του Κρητικού πάθους με οδήγησε να θέλω να προσφέρω στα κοινά. Είμαι ενεργό μέλος του Συλλόγου Κρητών Νέας Ιωνίας και επί χρόνια κατείχα κάποια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο. Υπεύθυνη χορευτικού, Αντιπρόεδρος και μέχρι πρόσφατα Γενική Γραμματέας.

GOLD Διαφήμιση