Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Νίκος Κατσαρός

1012

Στα τελευταία  χρόνια, έχουν εμφανιστεί  παθογόνοι για τον άνθρωπο μικροοργανισμοί  σε περιοχές του πλανήτη  όπου ήταν μέχρι τότε άγνωστοι, ενδεικτικά αναφέρονται: ο ιός HIV, που εμφανίστηκε στις ΗΠΑ το 1981, ο Ebola που εντοπίστηκε στο νότιο Σουδάν και στο Κονγκό το 1976, ο Zika, που έπληξε την αμερικανική ήπειρο το 2015, ο ιός του Δυτικού Νείλου που ήρθε στην Αμερική το 1999 ,ο ιός Η1Ν1που ήρθε από την Ασία το 2009, ο SARS που ξεκίνησε από το Φοσάν της Κίνας το 2002,ο MERS που εμφανίστηκε το 2012 στίς Αραβικές Χώρες  και ο τελευταίος ο Κορονοϊός που  εμφανίστηκε στην περιοχή Χουάν της Κίνας  στα τέλη του 2019 .Στο σύνολο τους , οι εν λόγω ιοί προέρχονταν από άγρια ζώα.προκάλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και θανάτους,ήταν μεταδοτικοί και μόλυναν  όλον τον πλανήτη.

Τα άγρια ζώα συμβιώνουν με τους ιούς χωρίς να μολύνονται από αυτούς.Λόγω όμως της ξέφρενης αστικοποίησης ,του περιορισμού και της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των δασών,κατέληξαν  τα άγρια ζώα να έρθουν πολύ κοντά στις αστικές περιοχές και αναπόφευκτα οι ιοί, και εν προκειμένω ο Κορονοϊός ,να μεταπηδήσει στον άνθρωπο.

Ηδη από τον Ιανουάριο του 2019, δηλαδή ένα χρόνο πριν από την κρίση του νέου κορωνοϊού, το περιοδικό The Scientist φιλοξενούσε άρθρο της Καταρίνα Ζίμερ, το οποίο περιείχε μια δυσοίωνη προειδοποίηση: «Καθώς τα τροπικά δάση αποψιλώνονται με ανησυχητικό ρυθμό σε παγκόσμια κλίμακα, οι επιστήμονες φοβούνται ολοένα και περισσότερο ότι οι πανδημίες του μέλλοντος μπορεί να προέλθουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα που καταστρέφει τα δάση». Η αρθρογράφος παρέθεσε αρκετές έρευνες, οι οποίες τεκμηρίωναν ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην αποψίλωση δασών και στην έκρηξη ιογενών νόσων σε γειτονικές περιοχές. Σε πρόσφατο άρθρο του στους New York Times, ο Κινέζος δημοσιογράφος Γουφέι Γιου χαρακτήρισε την επιδημία του κορωνοϊού «εκδίκηση των παγκολίνων». Πρόκειται για  είδος μυρμηγκοφάγου , που ζει σε τροπικές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας. Στην Κίνα αποτελεί περιζήτητο εμπόρευμα, καθώς το κρέας του θεωρείται ντελικατέσεν και πολλοί πιστεύουν ότι  έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Κατά μία εκδοχή, ο κορωνοϊός πέρασε για πρώτη φορά σε ανθρώπους στην επαρχία Γουχάν της Κίνας  από τις νυχτερίδες με ενδιάμεσο αποδέκτη τους παγκολίνους και μέσω της πώλησης παγκολίνων σε υπαίθρια αγορά ζωντανών ζώων (wet market). η μόλυνση έφτασε στον άνθρωπο.Με  παρόμοιο τρόπο από αγρια πουλιά και αγρια ζώα μεταδόθηκαν και οι υπόλοιπες επιδημίες  ή και πανδημίες.Ζωτικό χώρο απαιτούν και τα πουλιά και τα άγρια ζώα .Η αλόγιστη καταστροφή των οικοσυστημάτων,των βιοτόπων,των δασών κλπ. έφερε τον Κορονοϊό στο σπίτι μας.Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει γιαυτό : τα αίτια είναι ανθρωπογενή.

Είμαι σίγουρος ότι την επόμενη μέρα θα ακουσθούν από τους γνωστούς επώνοιμους,  υποκριτικές κραυγές αγωνίας για την σωτηρία των βιοτόπων , των δασών,του θαλάσσιου περιβάλλοντος,την κλιματική αλλαγή κλπ., ας μην ξεχνούν όμως ότι ο επόμενος ιός παραμονεύει και ίσως αυτή την φορά να είναι πιο καταστροφικός.

Νίκος Κατσαρός

Διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας & Βιοϊατρικής του New York College

π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ

Η εκπομπή “ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ”, με τον Χρήστο Μακαρώνη, ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020, θα έχει πολλές εκπλήξεις, για κάποιους σίγουρα δυσάρεστες!!! Όλα στο φως!! ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ… ΟΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ… ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ!!!  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΗ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ. ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ!!! ΤΟ ΔΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ Ο ΜΑΚΑΡΩΝΗΣ… ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΥΤΗ!!! 

https://www.youtube.com/watch?v=yTxeMdyExlg

 

Στην ανεξάρτητη δημοσιογραφική εκπομπή “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ”, με τον Χρήστο Μακαρώνη, ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020, σας έχουμε δύο συνεντεύξεις έκπληξη! Οι κύριοι Γιάννης Λαζαρίδης αντιπρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ και δημοτικός σύμβουλος μας μιλά για την ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ & το Νοσοκομείο ‘ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ» & ο Ηλίας Γκαραβέλας προπονητής στίβου του «ΙΚΑΡΟΥ» μας μιλά για τον αθλητισμό, τους νέους και την άθληση όλων μας. Απαντούν σε όλες της ερωτήσεις μας Ζωντανά & τηλεφωνικά. Έχουμε επίσης νέα, ειδήσεις και σημαντικές ανακοινώσεις για ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας! ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ! ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ!    

https://www.youtube.com/watch?v=DxYPDyxEsfY

 

GOLD Διαφήμιση