Καλές οι δημοσκοπήσεις, χρήσιμες, αλλά οι πολιτικές εκτιμήσεις ακόμα χρησιμότερες… Του Χρήστου Μακαρώνη

1317

Πρόσφατα ήρθε στα χέρια μου δημοσκόπηση, που από ότι φαίνεται ήθελε να μείνει μυστική από αυτούς που τη ζήτησαν, με σκοπό να εκτιμηθούν τα αποτελέσματά της από δημοτική παράταξη της πόλης μας. Ευχαριστώ φίλους μπλόγκερ που μου την διέθεσαν. Χρήσιμα τα στοιχεία της.

Δεν ένιωσα έκπληξη, από αυτά που διάβασα, ίσως ικανοποίηση, γιατί επιβεβαιώνουν αυτά που ο Χρήστος Μακαρώνης λέει μέσα από τα ειδησεογραφικά του μέσα (ραδιόφωνα, ιστοσελίδες) και πολλοί κάνουν πως δεν ακούνε ή δεν διαβάζουν ποτέ…

Φίλοι μου, ο Μακαρώνης είναι χρόνια στη Νέα Ιωνία, ασχολείται ουσιαστικά με τη Νέα Ιωνία, γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, όταν λέει κάτι ξέρει γιατί το λέει και που πατάει…

Επειδή οι εκτιμήσεις μου δεν άλλαξαν σε κάτι από τη δημοσκόπηση αυτή, αλλά αντίθετα ενισχύθηκαν καταθέτω τις απόψεις μου, μέσα από την εμπειρία μου, αλλά και από την τρέχουσα πραγματικότητα.

Όπως φαίνεται ο Παναγιώτης Μανούρης και η δημοτική του παράταξη, θα έχει την πρώτη θέση σε αυτές τις δημοτικές εκλογές. Φυσικά το να έχεις την πρώτη θέση με τον «Κλεισθένη» δεν σημαίνει ότι είσαι ο επόμενος Δήμαρχος, απλά είσαι πολύ δυνατός μέσα στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Ιωνίας.

Ακολουθεί για τη δεύτερη θέση ο Ηρακλής Γκότσης, εκτός αν το ψηφοδέλτιο που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ προχωρήσει στο άνοιγμα προς την κοινωνία και σε σημαντικές δομικές αλλαγές, που ακούγονται ότι θα γίνουν. Τότε το ψηφοδέλτιο αυτό ίσως αφήσει πίσω με διαφορά τον Γκότση και τη δημοτική του παράταξη. Με πολλές πιθανότητες επιτυχίας, εάν στηριχθεί από αριστερά σχήματα της πόλης που δεν θέλουν δήμαρχο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι στη Νέα Ιωνία.

Δεν ξεχνάμε ότι ο Γκότσης είναι πάντα δημοφιλής, αλλά το ψηφοδέλτιό του και η τελευταία του δημαρχιακή θητεία κρίνεται από παντού, ως «πλήρης αποτυχία»… Δεν χάνει κάποιος γιατί είναι καλύτεροι οι αντίπαλοί του, αλλά γιατί είναι χειρότερος ο ίδιος.

Μετά ακολουθεί η «σφαγή»…Δημοτικοί σύμβουλοι, που χρόνια συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο θα μείνουν εκτός. Θα συγκρουστούν φίλοι μεταξύ τους, για μια θέση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Αρκετοί θα αποσυρθούν διακριτικά, για να μη δεχθούν την ήττα.

Η κα Θωμαΐδου με το ψηφοδέλτιό της, θα δεχθεί πίεση  στην εκλογική της βάση από νέα ψηφοδέλτια που μπορεί να δημιουργηθούν, όπως αυτό του κ. Κλοκοτάρα, χάνοντας ένα δημοτικό σύμβουλο  στην ιδανικότερη περίπτωση. Χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει με δημόσια γραπτή ανακοίνωση, αλλά με δηλώσεις της κατά διαστήματα, φαίνεται ότι θα στηρίξει ως Δήμαρχο τον Γκότση. Όχι γιατί τον θεωρεί καλύτερο Δήμαρχο, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί ότι ο Μανούρης μπορεί να γίνει Δήμαρχος και όχι αυτή.

Ο κ. Τσοπανίδης θα μείνει μόνος του, αφού από ότι φαίνεται δεν έχει έδαφος να αναπτύξει τις απόψεις του, παρότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και είναι ωφέλιμες για την πόλη. Ίσως επιλέξει να ενταχθεί σε ένα από τα ψηφοδέλτια που έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν τις εκλογές, ίσως κρατήσει τον μοναχικό δρόμο.

Οι «εκτός σχεδίου», με ξεκάθαρες πολιτικές απόψεις, θα διατηρήσουν τη δύναμή τους και λογικά θα εξασφαλίσουν μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο.

Η δημιουργία ενός αριστερού σχήματος, μπορεί να εκλέξει δημοτικό σύμβουλο, αφαιρώντας δύναμη από τον Ηρακλή Γκότση, αλλά περισσότερα πράγματα δεν μπορεί να πετύχει. Ίσως να την ενδιαφέρει να μεταφέρει συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις μέσα στο χώρο του δημοτικού συμβουλίου. Θα φανεί στη συνέχεια. Ανακοινώσεις σίγουρα θα υπάρχουν.

Οικολογικό δημοτικό σχήμα δεν φαίνεται, αλλά μπορεί να προκύψει, εάν επιδιωχθεί από τα οικολογικά κόμματα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ψηφοδέλτιο, οι ψήφοι θα μοιραστούν μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων Γκότση, Μανούρη και αριστερού σχήματος.

Επειδή η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο, αν και επιδιώκεται από μερικούς, πιστεύω ότι το νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι πολύ καλύτερο από το σημερινό, επαρκώς πολιτικοποιημένο, με περισσότερο ενδιαφέρον για την πόλη και τα προβλήματά της. Γιατί η Νέα Ιωνία έχει πολλά προβλήματα και θέλει πολλές και ουσιαστικές λύσεις! Οι προσωπικές μου εκτιμήσεις, μπορεί να μια ακόμη φορά να «μην ακουστούν» ή να «μη διαβαστούν» από όσους ενοχλούνται. Αλλά είναι δημόσιες, ξεκάθαρες, αυτοδιοικητικές στη λογική τους.

Σε λίγες μέρες θα ακολουθήσει το επόμενο άρθρο μου που  θα έχει και άλλες αποκαλύψεις.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΚΑΡΩΝΗΣ

GOLD Διαφήμιση