ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ…

772

Με τα κρούσματα να φθάνουν  τα 30 εκατομμύρια πλανητικά, οι συνταγές προφύλαξης και θεραπείας συνοδευόμενες από την κοινωνική απόσταση και την απομόνωση, ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας. Μερικές από αυτές που είτε δημοσιεύτηκαν σε διεθνή ερευνητικά περιοδικά ή επώνυμες εφημερίδες είναι: για να προφυλαχθείτε από τον Κορονοϊό, τρώτε σκόρδο, πίνετε ξύδι. ή πίνετε νερό κάθε 15 λεπτά για να μην περάσει ο κορονοϊός στους πνεύμονες, η κοκαϊνη θανατώνει τον Κορονοϊό. και… ο αυνανισμός τον απομακρύνει.

Μύθος 1. Ο Κορονοϊος μεταδίδεται στις πισίνες

Την  φθινοπωρινή περίοδο και τον χειμώνα πολλοί άνθρωποι προτιμούν τις πισίνες. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Ασθενειών και Πρόληψης(European Center of Disease Control and Prevention,ECDC) και το αντίστοιχο Αμερικανικό Κέντρο(CDC) οι πισίνες όπως και το θαλάσσιο περιβάλλον δεν μεταδίδουν τον κορονοϊό. Επιπλέον οι πισίνες σύμφωνα με την ελληνική και την νομοθεσία της Ε.Ε. χλωριόνωνται και απολυμαίνωνται οπότε προφυλάσσουν και από κάθε είδους μήκυτες και άλλα παθογόνα μικρόβια.

Μύθος 2. Ο Κορονοϊός μεταδίδεται με τα ούρα και τα ανθρώπινα απορρίματα στις τουαλέτες

Ο Κορονοϊός δεν μεταδίδεται ούτε με τα ούρα ούτε τα απορρίματα στις τουαλέτες διότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(Π.Ο.Υ) τα μολυσμένα τρόφιμα όπως περνούν από το στομάχι ο Κορονοϊός καταστρέφεται από τα οξέα του στομάχου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγειΪνής ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο.

Μύθος 3. Η μάσκα προφυλάσσει από οσμές

Η μάσκα δεν προφυλάσσει ούτε από δυσάρεστες ούτε από ευχάριστες οσμές όπως όλοι διαπιστώνουμε το ευχάριστο άρωμα διερχόμενης κυρίας ή την δυσάρεστη οσμή ενός αποχετευτικού χώρου. Η μάσκα όμως μας προστατεύει από τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον Κορονοϊό. Ούτε κανείς έπαθε δηλητηρίαση από το απελευθερούμενο  διοξείδιο του άνθρακος από την εκπνοή μας,αφού κανείς χειρούργος δεν λιποθύμισε ποτέ φορώντας μάσκα για ώρες στο χειρουργείο. Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι πρόσφατη έρευνα στην Κίνα διαπίστωσε ότι άτομα που φορούσαν γιαλιά μυωπίας ή άλλα είχαν μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον Κορονοϊό από εκείνους που δεν φορούσαν και αυτό διότι είναι διαπιστωμένο ότι οι ακίδες του Κορονοϊού μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό από τους υποδοχείς του ματιού. Τέλος η ασπίδα προσώπου μπορεί να χρησιμοποιείται συμπληματικά με την μάσκα, όχι όμως μόνη της.

Μύθος 4. Σκούπισμα με χαρτοπετσέτα απομακρύνει τον Κορονοϊό.

Σκούπισμα με πετσέτα δεν απομακρύνει τον Κορονοϊό ακόμα και εάν είναι βρεγμένη. Μόνο χλιαρό νερό με σαπούνι ή απορρυπαντικό ή αλκοολούχο διάλυμα θανατώνει τον Κορονοϊό διότι προσβάλει την  επιφάνεια του και τον …ξεκοιλιάζει.

Μύθος 5. Εάν προσβληθείς από ασυμπτωματικό τα συμπτώματα θα είναι ηπιότερα.

Τα συμπτώματα δεν θα είναι ηπιότερα διότι αυτό εξαρτάται από το χρόνικό διάστημα που έμεινες με τον φορέα, πόσο κοντά ήσουν, πόσα υποκείμενα νοσήματα είχες και ένα σωρό άλλους παράγοντες.

Μύθος 6. Στοματικά διαλύματα με αλατόνερο, απορρυπαντικό, χλωρίνη κλπ και κατάποση σκευασμάτων όπως βιταμίνη C και άλλα οικιακά σκευάσματα προφυλάσσουν από τον Κορονοϊό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι κατηγορηματκός: κανένα στοματικό διάλυμα και κανένα οικιακό σκευάσμα δεν προφυλάσσει απο τον Κορονοϊό. Μάλιστα κάποια από αυτά όπως η χλωρίνη όταν χρησιμοποιείται σε επιφάνειες καταστρέφει τον Κορονοϊό, όταν όμως χρησιμοποιείται ως στοματικό διάλυμα είναι επικίνδυνο.

Μύθος 7. Το εμβόλιο για την γρίπη,ιό Η1Ν1,προφυλάσσει από τον Κορονοϊό.

Ο Κορονοϊός είναι εντελώς διαφορετικός από τον Η1Ν1και το εμβόλιο για τον Η1Ν1 δεν εχει καμμία σχέση με τον Κορονοϊό, Το αργότερο τον Δεκέμβρη θα κυκλοφορούν στην Ε.Ε. δύο ή και τρία εμβόλια απόλυτα ασφαλή και προσβάσιμα σε όλους.

 

Νίκος Κατσαρός

π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ

Διευθυντής Τμημ. Βιοϊατρικής New York College

GOLD Διαφήμιση