Περί διαφάνειας ανάγνωσμα ή αλλιώς η Δημοτική αρχή τι μας λέει;… Του Χρήστου Μακαρώνη

1016

Παρακολουθώ συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας, της Νέας Ιωνίας. Διαβάζω διάφορες ανακοινώσεις ή δημοσιεύματα και γενικά προβληματίζομαι. Για αυτό μετά από αρκετό διάστημα και το δύσκολο χειρουργείο που πέρασα, με τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας μου, που οι περισσότεροι εάν όχι από τους αναγνώστες του TMPRESS γνωρίζετε, αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο. Δεν μπορώ να μην ακούω ή να μη βλέπω, γιατί αυτό δεν το έκανα ποτέ και φυσικά δεν θα το κάνω και τώρα.

Με όση αντικειμενικότητα μπορώ να έχω ως ενεργός πολίτης αυτής της πόλης, γιατί δεν είμαι ούτε μέλος δημοτικής παράταξης, ούτε δημοτικός σύμβουλος και φυσικά ούτε άνθρωπος της σημερινής Δημοτικής αρχής.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, γιατί αυτό διαφημίστηκε πολύ από την ίδια την κα Δέσποινα Θωμαΐδου, Δήμαρχο της Νέας Ιωνίας, αποφάσισε πριν καν αναλάβει επίσημα Δήμαρχος, να αρχίσει εργασίες στο Δημαρχείο και περισσότερο στον 3ο όροφο που ήταν το γραφείο Δημάρχου, το γραφείο της δηλαδή… Ανέβηκαν σκαλωσιές, δούλεψαν ιδιώτες εργάτες και όχι αυτοί του Δήμου Νέας Ιωνίας και το έργο συνεχίζονταν με πιεστικούς ρυθμούς για αρκετούς μήνες. Προστέθηκε μάλιστα και ένα γκράφιτι στο πίσω μέρος του κτιρίου, που στην αρχή εμφανίστηκε πανηγυρικά ως δωρεά, αλλά στη συνέχεια θα έπρεπε να πληρωθεί με 1200 ευρώ περίπου και όποιος κατάλαβε κατάλαβε!!!…

Στις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου αναφέρθηκε ένα ποσό γύρω στα 65000 ευρώ, ως οφειλή για τις εργασίες, μετά ακολούθησε και εξώδικο κατά του Δήμου  για ανακαινίσεις γραφείου Δημάρχου, Δημαρχείου, σχολικών μονάδων, κ.λπ. Η αθέτηση αυτής της συμφωνίας στον εργολάβο του έργου, για τη Δήμαρχο δεν υπάρχει, δεν ξέρει τίποτα… και έχουμε πλέον μια σύγκρουση με το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, ιδίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και τη Δημοτική παράταξη της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ», όπου με συντονισμένες ενέργειες ψάχνουν να βρούνε την αλήθεια. Όχι ότι δεν φαντάζονται φυσικά, όπως όλοι όσοι είναι ψαγμένοι για το τι συμβαίνει και το πως λειτουργεί η σημερινή Δήμαρχος σε όλα τα του Δήμου και σε αυτό που δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά τα στοιχεία είναι αυτά που μένουν και βεβαιώνουν την ουσία της κατάστασης.

Έτσι φτάσαμε να αιτείται από την Δημοτική αντιπολίτευση η συζήτηση του θέματος σε έκτακτη Δημοτική συνεδρίαση και η Δημοτική αρχή να μας εκπλήσσει και πάλι… Η κα Δήμαρχος εντελώς τυχαία αρρώστησε εκείνη την ημέρα ξαφνικά και δεν εμφανίστηκε στη συνεδρίαση αυτή, όπως και η Αντιδήμαρχος Παιδείας που δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί ή να απαντήσει επί του θέματος αυτού… Αλλά καταντάει γελοία η στάση αυτή, εκτός της απαξίωσης του θεσμού, γιατί θεσμός είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι απλά διακοσμητικό ή επιφανειακό όργανο δημοκρατίας. Στην αρχή ως Δήμαρχος να λες ότι κάνεις εργασίες με δικά σου χρήματα και χορηγίες, μετά με τους εργαζομένους του Δήμου και στο τέλος να φτάνουμε σε ένα εξώδικο από εργολάβο που έκανε όλες τις εργασίες με ανάθεση τη Δημάρχου  να υποθέσω και τώρα δεν τον ξέρει ούτε αυτόν, ούτε φυσικά τις εργασίες που έκανε….Πόσο τραγικό, αλήθεια… Τέλος πάντων, αφού κινήθηκε η διαδικασία, έστω και από την πλευρά της Δημοτικής αντιπολίτευσης, σύντομα θα γνωρίζουμε όλη την αλήθεια. Με την παραμικρή λεπτομέρεια. Και παραμύθια που ειπώθηκαν θα είναι εκτεθειμένα στη δημόσια κριτική, όπως θα πρέπει να είναι. Όπως έλεγε και η γιαγιά μου, «το ψέμα, έχει κοντά ποδάρια»!!!

Γιατί εδώ δεν είναι κυρίαρχο μόνο το θέμα των χρημάτων που πετάχτηκαν σε ένα δημοτικό έργο που ίσως δεν ήταν άμεσα απαραίτητο τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά και η διαφάνεια, η αξιοπιστία  και η συνέπεια της Δημοτικής αρχής στα έργα και τις πράξεις της. Περισσότερο της ίδιας της κας Δημάρχου.

Φυσικά η Δημοτική αντιπολίτευση, στο σύνολό της, έχει κάποιες ευθύνες για τη σημερινή κατάντια του Δημοτικού συμβουλίου, αλλά αυτές δεν είναι κυρίαρχες ούτε ουσιαστικές σε σχέση με αυτές της Δημάρχου και της Δημοτικής αρχής στο σύνολό της. Όσο για το γραφικό πια, ότι όλοι εχθρεύονται την κα Δέσποινα Θωμαΐδου και δεν την αφήνουν να παράγει το έργο που θέλει και μπορεί…έλεος πια!

Δεν είμαστε ιθαγενείς είμαστε πολίτες και δημότες μιας μεγάλης πόλης, της Νέας Ιωνίας! Ο σεβασμός κα Δήμαρχε, κερδίζεται δεν χαρίζεται, ούτε φυσικά αγοράζεται! Αφήστε επιτέλους αυτή τη στάση, αυτό τον αυταρχισμό με αυτοκρατορικά χαρακτηριστικά και την απαξίωση κάθε θεσμικού πλαισίου και κοιτάξτε να ακολουθήσετε τα πλαίσια λειτουργίας της θέσης σας. Εάν φυσικά σας ενδιαφέρει να μείνετε σε αυτή μέχρι το τέλος της θητείας της….

 

GOLD Διαφήμιση