Περί Υποψήφιων Δημαρχών… Του Χρήστου Μακαρώνη

1556

Περί Υποψήφιων Δημαρχών…

  Του Χρήστου Μακαρώνη  

Με αυτό το άρθρο, ως δημότης και ενεργός πολίτης της Νέας Ιωνίας, θα κάνω μια σύντομη αναδρομή σε παλαιότερους δημάρχους που άφησαν με την παρουσία τους, θετικά, ουδέτερα ή αρνητικά αυτό το διάστημα.

Πέτρος Μπουρδούκος: 1991 – 1998. Δυναμικός δήμαρχος, πολλές πρωτοβουλίες χρήσιμες για την πόλη. Προχώρησε στην κατασκευή του Δημαρχείου στην Ελευθερούπολη. Αναγκαία λύση για την εποχή εκείνη, σήμερα δυστυχώς αντιλειτουργικό και πολύ μικρό για τις ανάγκες & τις υπηρεσίες του δήμου. Στα αρνητικά του χρεώθηκε το μπάζωμα του Ποδονίφτη. Πολλοί επιμένανε ότι έπρεπε να γίνει ο δρόμος από πάνω, αλλά να μη καλυφθεί το ρέμα από κάτω, αλλά ανοιχτό, αφού καθαρισθεί και σφραγιστούν οι έξοδοι παρανόμων δικτύων βιοτεχνιών που το μολύνανε να γίνει ένα από τα αξιοθέατα της πόλης μας. Οι καταστροφικές πλημμύρες δυστυχώς δείξανε, ότι το μπάζωμα ήταν και πρόβλημα για τη ζωή ανθρώπων και την καταστροφή περιουσιών κατά μήκος του ρέματος. Η πεζοδρόμηση κεντρικών δρόμων της Ελευθερούπολης, παρότι σήμερα εκτιμάται θετικά, εκείνο το διάστημα δημιούργησε αντιδράσεις γιατί περιόριζαν την κίνηση των οχημάτων στα στενά της. Από κάποιους ελάχιστους που ασχολούνται με τα κοινά και τους συλλόγους εκφράστηκε και η άποψη ότι θα μπορούσαν να κερδηθούν περισσότεροι χώροι με απαλλοτρίωση, κάτι που δεν έγινε με ευθύνη του συνόλου του δημοτικού συμβουλίου και όχι απαραίτητα από αδιαφορία της Δημοτικής αρχής.

Γεώργιος Περτσεμλίδης: 1999- 2003. Προσπάθησε στο ξεκίνημα της θητείας του να κάνει κάποια πράγματα, αλλά στα περισσότερα δεν είχε επιτυχία. Δύσκολα θα μπορούσε να συγκριθεί με τον Πέτρο Μπουρδούκο που ήταν δυναμικός Δήμαρχος και είχε και επιτελείο συνεργατών ικανότατο στην πλειοψηφία του, άσχετα αν μετά από κομματικούς λόγους έγινε η σύγκρουση μεταξύ τους που οδήγησε στην ήττα της Δημοτικής παράταξής του. Έγιναν μερικά έργα και λειτούργησαν κάποιες δημοτικές υπηρεσίες καλά από πρωτοβουλίες στελεχών του, αλλά η αναλογία τους ήταν μικρή στο σύνολο των εκλεγμένων με τον κ. Περτσεμλίδη. Δυστυχώς σε σύντομο χρονικό διάστημα φάνηκε ότι δεν υπήρχε πραγματικός συνδετικός κρίκος σε αυτό το ψηφοδέλτιο, αλλά ευκαιριακές συμμαχίες και πολλές φιλοδοξίες. Αυτό σταδιακά οδήγησε σε αδιαφορία και διάλυση όλων, ακόμα και θετικών προσπαθειών που θα μπορούσαν να έχουν συνέχεια.

Γιάννης Χαραλάμπους: 2004 – 2010. Παρέλαβε ένα δήμο που έλειπα καρέκλες για να καθίσουν οι εργαζόμενοι… Με την εμπειρία του προχώρησε σε εξυγχρονισμό και σε κάποια έργα, αναγκαία για την πόλη. Μετά τη θέση του Υπουργού, από πολλούς κατοίκους δεν θεωρούνταν και τόσο προσιτός, όπως πριν. Ούτε ήταν από αυτούς που θα γύριζαν κάθε γειτονιά για να δούνε τα προβλήματα.  Ανέθεσε αρμοδιότητες σε πολλούς συνεργάτες του με δυνατότητες. Αυτό είχε και τα καλά του, αλλά πολλές φορές γινόταν πράγματα σε βάρος της Δημοτικής παράταξης, που όπως έχει ακουστεί και ο ίδιος τα μάθαινε μετά και τυχαία… Σε κάθε περίπτωση η θητεία του, στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν θετική και χρήσιμη για την πόλη.

Ηρακλής Γκότσης: 2011 – 2019. Δυστυχώς τα τελευταία 8 χρόνια ο σημερινός Δήμαρχος, παρά την εμπειρία του και την προσφορά του σε προηγούμενες θητείες, έδειξε ότι δεν προσφέρει πια ουσιαστικά στη Νέα Ιωνία και δεν μπορεί να ελέγξει ή να ισορροπήσει τη Δημοτική του παράταξη. Διαγραφές, αποχωρήσεις, καταγγελίες και τσακωμοί, με ελάχιστο παραγωγικό έργο είναι η καθημερινή ατζέντα, που μάλιστα βγαίνει με τη χειρότερη εικόνα προς τα έξω. Υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι που προσπαθούν να αλλάξουν το παρακμιακό κλίμα που τείνει να γίνει κυρίαρχο στη σημερινή Δημοτική αρχή, αλλά η προσπάθεια δεν φτάνει όταν δεν υπάρχει ενότητα στην «ΕΝΟΤΗΤΑ»…

Αυτή είναι η εικόνα των δημάρχων που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τη Νέα Ιωνία. Σύντομα θα έχουμε πάλι δημοτικές εκλογές και θα αναζητούμε ή θα πιστεύουμε σε κάποιο νέο πρόσωπο που θα μας σώσει ή έστω θα το προσπαθήσει.  Ως δημότες σίγουρα αναζητούμε, γιατί το έχουμε πραγματικά ανάγκη, μια Δημοτική αρχή χρήσιμη για κάθε μέρα παρουσίας της στην πόλη για την επόμενη τετραετία. Για να κάνει αυτά που θέλει, αλλά και αυτά που έπρεπε να γίνουν και έχουν αφήσει την Νέα Ιωνία πολύ πίσω από αυτό που θα έπρεπε να είναι και που θέλουμε όλοι μας να είναι. Θέλουμε ένα Δήμαρχο και ένα δημοτικό συμβούλιο που θα σέβεται τον δημότη και τις ανάγκες του. Και το αναφέρω αυτό γιατί βλέπω, ως Χρήστος Μακαρώνης, ως απλός δημότης, φαντασμένα άτομα, άτομα που επιδιώκουν συστηματικά τον εκφυλισμό της πολιτικής ζωής, μικροπρεπή και μίζερα.  Εύχομαι αυτά τα φαινόμενα και με παρέμβαση των φορέων, αλλά και των δικών τους στελεχών να πιεστούν ή να αποσυρθούν από τη διαδικασία αυτών των δημοτικών εκλογών.  Ας μη ξεχνάνε όλοι τους πως η λάσπη πάνω στον ανεμιστήρα γυρίζει πάντα σε αυτόν που την πετά.

Οι σωτήρες, παντού έχουν τελειώσει εδώ και καιρό. Τώρα σειρά έχουν οι χρήσιμοι και εργατικοί. Αυτούς χρειαζόμαστε. Για μια καλύτερη πόλη, ένα καλύτερο περιβάλλον, μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Καθαροί δρόμοι και πλατείες, ασφαλείς παιδικές χαρές, παιδικοί σταθμοί για περισσότερα παιδιά, καλός και σωστός φωτισμός, ελεύθεροι χώροι, προστασία των αδέσποτων κλπ.

Κλείνοντας, εύχομαι να βγει αυτή τη φορά ο χρησιμότερος. Να έχει ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα και στελέχη που θα δουλέψουν από την πρώτη μέρα πάνω σε αυτό. Όπως εύχομαι οι πρεσβύτεροι να αποχωρήσουν συνειδητά, από μόνοι τους, σε όλα τα ψηφοδέλτια και να μη δεσμεύουν τις θέσεις από ανθρώπους της προσφοράς νεότερους που έχουν τη διάθεση, αλλά και τη γνώση να τρέξουν για τη Νέα Ιωνία μας. Αυτό θα εκτιμηθεί. Άλλωστε μπορούν να προσφέρουν μέσα από συμβουλευτικά όργανα στον επόμενο Δήμαρχο ή τη Δημοτική τους παράταξη.

 

GOLD Διαφήμιση