Φώτο από την εκδήλωση – ομιλία στο σωματείο “ΚΡΗΤΩΝ’ Νέας Ιωνίας. ρεπορτάζ του συνεργάτη μας Γιάννη Βέλλη

1148

Σας καλωσορίζω σήμερα στη εκδήλωση που έχει θέμα την ανάδειξη των ηρωικών Χαϊνιδων, που αποτελούσαν το φόβο και τον τρόμο των αιμοσταγών γενιτσάρων στη τουρκοκρατούμενη Κρήτη.

Στη μεγάλη κρίση που βρισκόμαστε, που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική, οι πολιτιστικοί σύλλογοι διαδραματίζουν ένα πολύ σπουδαίο κοινωνικό ρόλο. Εκτός από την αλληλεγγύη, που αποτελεί το βασικό σκοπό και επιδίωξή τους, οι πολιτιστικοί σύλλογοι οργανώνουν εκδηλώσεις κοινωνικού, μορφωτικού, πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, με στόχο τη καλλιέργεια αγάπης προς τη Κρήτη, τη γνώση της ιστορίας της και του πολιτισμού της, τη διατήρηση των ηθών και εθίμων της, τη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που συναντούμε στον τόπο μας και παράλληλα τη κοινωνική, ηθική και πνευματική ανάπτυξη των μελών του Συλλόγου μας.

Η ιστορία είναι γνώση, είναι οδηγός και δίδαγμα που ικανοποιεί τον πόθο του ανθρώπου να μάθει τι έγινε στον τόπο του, να μάθει για τους προγόνους του, για τις θυσίες και τους αγώνες αυτών για τη λευτεριά, για τον πολιτισμό τους και να διδαχθεί από τις συνήθειες και συμπεριφορές τους.

Η Κρήτη, δυστυχώς κατ’ εξαίρεση από όλα τα υπόδουλα κράτη στους Οθωμανούς, δεν είχε δημογεροντία με αποτέλεσμα οι υπόδουλοι να ευρίσκονται στις ορέξεις των γενιτσάρων και η μόνη τους προστασία από τους Οθωμανούς ήταν οι Χαϊνιδες, για τους οποίους θα μας μιλήσει το εκλεκτό μέλος του Συλλόγους μας, Νίκος Κατσουλίδης.

(η ομιλία του Προέδρου Κρητών Νέας Ιωνίας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την ιστορία των Χαϊνιδων και την προσφορά τους στην Κρήτη, από τον Νίκο Κατσουλίδη).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι Συλλόγων της Νέας Ιωνίας, ο υποψήφιος Δήμαρχος της πόλης κ. Παναγιώτης Μανούρης, μέλη και φίλοι του Συλλόγου.

GOLD Διαφήμιση