Σχετικά με την εγκατάσταση των ρομά στην Αλσούπολη από την “ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ”

1314

Την Τρίτη 12/3/2019 παρακολουθήσαμε την ενημέρωση – συζήτηση που έγινε στο 16ο Δημοτικό Σχολείο, από το δήμαρχο και τον διευθυντή του σχολείου σχετικά με την διαμονή 5 οικογενειών Ρομά που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή της Αλσούπολης και συγκεκριμένα, στο παλιό κτίριο της ALTEC και στο γύρω οικόπεδο. Η ενημέρωση αφορούσε τα υπαρκτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή, κυρίως λόγω των αναθυμιάσεων που δημιουργούνται από την καύση πλαστικών και άλλων υλικών από τους ρομά, καθώς και γενικότερα, των συνθηκών υγιεινής που δημιουργούνται στην περιοχή.

Η δημοτική αρχή στην τοποθέτησή της ενημέρωσε τόσο για τις συστάσεις που έχουν γίνει στην ιδιοκτήτρια εταιρία του κτιρίου όσο και για τις ενέργειες που έχει κάνει ο δήμος, στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του. Επίσης, ενημέρωσε ότι έχουν γίνει όλες οι νομικές διαδικασίες και αναμένεται η απαραίτητη απόφαση του δικαστηρίου, για την απομάκρυνση των ρομά από το κτίριο. Ουσιαστικά, δήλωσε την αναρμοδιότητά της και κινήθηκε στην ασφαλή λογική των αρμοδιοτήτων της. Κατόπιν, υπήρξε ενημέρωση από τον Διευθυντή του σχολείου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της εγγραφής των παιδιών στο σχολείο, τις προσπάθειες προσέγγισης των γονέων από τον ίδιο και τον σύλλογο διδασκόντων, καθώς και τις διαμαρτυρίες μερίδας γονιών σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών, ενώ οι κ. Μανούρης και Τσομπάνογλου άσκησαν κριτική στους χειρισμούς της δημοτικής αρχής (είναι και προεκλογική περίοδος), και κατά βάση πρότειναν την απομάκρυνσή των Ρομά καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπαν, «υπάρχουν τρόποι γι αυτό».

Η ύπαρξη Ρομά στην περιοχή μας είναι ένα θέμα που έχει και στο παρελθόν απασχολήσει την δημοτική αρχή, καθώς είχαν εγκατασταθεί στο χώρο του άλσους Βεϊκου στο τμήμα της Ν. Ιωνίας. Τότε, μάλιστα, η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας από κοινού με τους Δήμους Γαλατσίου, Ψυχικού και Φιλοθέης, παρέστη σύσσωμη μετά εισαγγελικών και αστυνομικών δυνάμεων, στην απομάκρυνση του καταυλισμού των Ρομά, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα ως μια «χωματερή ανθρώπων» που πρέπει να κλείσει.

Από την πλευρά του κράτους, δηλαδή, τόσο του κεντρικού όσο και του τοπικού (δήμοι – περιφέρειες), δεν υπάρχει πρόνοια για την διασφάλιση βασικών υποδομών υγιεινής και διαβίωσης, αλλά και ένταξης στην κοινωνική ζωή της πόλης, δίνοντας έτσι – ακόμα και χωρίς πρόθεση – δυνατότητα στα πιο συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας να δημιουργούν ένα ρατσιστικό και ξενοφοβικό κλίμα. Επιπλέον, αυτό που απασχολεί την όποια δημοτική αρχή καλείται να διαχειριστεί την εγκατάσταση Ρομά στην περιοχή της, είναι να «φύγει το πρόβλημα από εμάς».

Από την πλευρά μας πιστεύουμε πως οι Ρομά, είναι άνθρωποι περιπλανώμενοι και αντιμέτωποι με έναν διάχυτο κοινωνικό ρατσισμό και αποκλεισμό. Κινούμενοι, διαχρονικά και άναρχα, πάνω στη λεπτή γραμμή της διατήρησης της παράδοσής τους, των εθίμων τους και των προσπαθειών αφομοίωσης τους (ή ακόμη και καταστολή τους), ζουν δίπλα μας, σχεδόν μαζί μας, και κάποιες φορές, δεν είναι τόσο αόρατοι όσο «θα θέλαμε». Οι Ρομά, όπως και οι μετανάστες, είναι κομμάτι της κοινωνίας μας. Είναι οι άνθρωποι που απωθούνται (πολλές φορές βίαια) από μια περιοχή προς μια άλλη, για να ξαναέρθουν, μιας και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά για το πού θα πάνε και τι θα κάνουν.

Τα σοβαρά ζητήματα που μπορεί να θέτει η διαβίωση μιας ομάδας Ρομά στα συγκεκριμένα κτίρια, από τα πιο «απλά», της καθαριότητας του χώρου και των ζητημάτων υγιεινής, ως τα πιο σύνθετα, όπως της κατανόησης των διαφορετικών πολιτισμικών υποβάθρων, του σεβασμού και της προσπάθειας δημιουργίας μια ισότιμης σχέσης και της ένταξης των παιδιών στα σχολεία, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με εισαγγελείς και αστυνομία.

Τοπικό και κεντρικό κράτος θα έπρεπε, με την συστηματική προσπάθεια των υπηρεσιών τους, να διασφαλίσουν χώρους στέγασης με αξιοπρεπείς συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης για τους ανθρώπους αυτούς, να μεριμνούν για την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό με σεβασμό στα στοιχεία παράδοσής τους και να εξασφαλίζουν την πρόσβαση των παιδιών τους στα σχολεία.

Γιατί η λύση δεν είναι η στοχοποίηση του διαφορετικού αλλά η διαμόρφωση των όρων μιας αρμονικής συνύπαρξης.

 

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

GOLD Διαφήμιση