ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Έπεσα στην αφίσα σου πάνω και χτύπησα στο τραπεζάκι σου… Του Γιάννη Βέλλη

902

Οι διαπαραταξιακές επιτροπές, στις εκάστοτε εκλογές, είναι πολιτικός πολιτισμός. Όπως σε όλα, υπάρχουν κανόνες που ομαλοποιούν διαδικασίες, έτσι και στις εκλογές ρυθμίζονται έτσι ώστε να μην υπάρχουν συγκρούσεις, παρεξηγήσεις, αδικίες λόγω απεριόριστης ροής χρήματων, προς μία ή περισσότερες πλευρές. Θεωρώ, ότι από τη μεταπολίτευση και ιδιαίτερα μετά το 1980, αυτό έγινε συνείδηση ή έστω αποδεκτό, με μικρές παρεκκλίσεις από τον γενικότερο, συμφωνημένο, σχεδιασμό.

Είχα την τύχη ή την ατυχία, στο παρελθόν, να συμμετέχω τόσο σε κομματικές, όσο και σε δημοτικές διαπαραταξιακές επιτροπές. Μπορεί να γίνονταν έντονες συζητήσεις, αλλά πάντα τα “βρίσκαμε”. Είναι αυτονόητο, οι συμφωνίες αυτές ήταν χρήσιμες, μειώνανε τις ενδεχόμενες εντάσεις και φανατισμούς, ιδίως εκείνες τις εποχές με την πόλωση στο μέγιστο.

Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, βλέπω το ίδιο το κράτος και καλώς να βάζει τους βασικούς όρους “του παιχνιδιού” και οι συζητήσεις να γίνονται για τις λεπτομέρειες. Έχουμε μάθει πλέον να συζητάμε, δεν υπάρχουν πολώσεις όπως παλιά και δεν έχει κανείς ούτε τα χρήματα να πετάξει σε ανόητες αφισοκολλήσεις του 24ώρου, που δεν προσφέραν ή προσφέρουν τίποτα παραπάνω από ένα πολιτικό τσαμπουκά, χωρίς αντίκρισμα.

Δεν θα πάω στο γύρο των υποψήφιων Δημάρχων, θα σταθώ σε αυτό των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων ή περιφερειακών συμβούλων, στη Νέα Ιωνία και αλλού. Με την ίδια λογική κινούνται. Θέλουν την προβολή τους σε γρήγορο χρόνο, αλλά να κερδίσουν και την εύνοια της παράταξης που συμμετέχουν. Με απλά λόγια, θέλουν συμμάχους στην κοινωνία, αλλά και στον δημοτικό ή περιφερειακό χώρο που εκπροσωπούν. Μέχρι τώρα ήταν κάπου μακριά από τις περισσότερες ρυθμίσεις των διαπαραταξιακών, ίσως γιατί δεν κινούνταν “πέρα από το μαγαζί” κι αυτό δεν το αναφέρω ειρωνικά…

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι να το πετύχετε, ως υποψήφιοι, εάν έχετε την καλή διάθεση να το κάνετε. Δεν χρειάζεται να βγάλετε γιγαντοαφίσες του εαυτού σας και του / της αρχηγού σας μαζί. Ούτε να βάλετε τραπεζάκι στο δρόμο κάτω από το σπίτι σας, με ψηφοδέλτια. Είναι προτιμότερο να γυρίσετε τη γειτονιά, να μιλήσετε με κατοίκους, καταστήματα, να πειστούν ότι ενδιαφέρεστε, να σημειώσετε προβλήματα πραγματικά, να τα δώσετε στην παράταξή σας για να κάνει παρέμβαση. Να έρθετε κοντά στον κόσμο, όχι να σκοντάφτει ο περαστικός στην αφίσα ή το τραπεζάκι σας στο δρόμο…Γίνονται κι αυτά. Υπάρχει το εκλογικό κέντρο, να τους καλέσετε για συζήτηση με εσάς και τον / την επικεφαλή σας. Υπάρχουν τα σπίτια ή τα αναψυκτήρια για ανοικτές συζητήσεις.

Με την ευκαιρία, θα σας έλεγα, οι αφίσες και τα τραπεζάκια στα πεζοδρόμια χαλάνε την αισθητική μου. Μπορεί να μη σας νοιάζει, αλλά μπορώ να μιλήσω και ονομαστικά, δεν θα το ήθελα. Και δεν αφορά την ιδεολογία, τις θέσεις σας, τον / την επικεφαλής σας, αλλά την πόλη μου & πόλη σας. Για αυτό προσέχετε που βάζετε και τι βάζετε, το τελευταίο μου φάνηκε σαν σεξιστικό σχόλιο, αλλά είναι ουσιαστικό για την ομαλή πορεία προς τις εκλογές. Πληροφοριακά σας παραθέτω μερικές απαγορεύσεις, που η διαπαραταξιακή θα κοιτάξει από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, εάν εφαρμόζονται:

Με το άρθρο 6 τίθενται οι απαγορεύσεις κατά την προεκλογική προβολή για τους υποψήφιους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους. Ειδικότερα:

Απαγορεύεται η λειτουργία εκλογικών κέντρων από υποψηφίους ή από τρίτους χάριν αυτών. Απαγορεύεται η λειτουργία εντευκτηρίων και εκλογικών γραφείων από υποψηφίους ή από τρίτους χάριν αυτών.

Για τους ανωτέρω αναφερόμενους υποψηφίους, δεν επιτρέπεται επίσης η παραχώρηση της χρήσης ή μίσθωση υπαίθριων ή στεγαζόμενων χώρων, από και προς τρίτους, για τη λειτουργία εκλογικών κέντρων, εκλογικών γραφείων και εντευκτηρίων κάθε μορφής.

Απαγορεύεται η ανάρτηση αφισών, γιγαντοαφισών, πανώ, αεροπανώ, φωτογραφιών και κάθε άλλου είδους υλικού προβολής σε εξωτερικούς δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους και σε αυτοκινούμενα μέσα.

Απαγορεύεται η εγκατάσταση πρόσκαιρων κατασκευών οποιασδήποτε μορφής. Επίσης απαγορεύεται η χρήση χρωστικών ουσιών και η αναγραφή συνθημάτων σε οιονδήποτε εξωτερικό χώρο. Οι ανωτέρω περιορισμοί που αναφέρονται στη διακίνηση φυλλαδίων και λοιπού προεκλογικού υλικού από τους συνδυασμούς, ισχύουν και για τους υποψηφίους.

Απαγορεύεται η διακίνηση κάθε μορφής ένθετων φυλλαδίων μέσω του τύπου, καθώς και η διανομή τους από τις υπηρεσίες του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι υποψήφιοι μπορούν όμως να διακινούν το σχετικό υλικό προβολής τους δια χειρός στους ανωτέρω χώρους ή σε άλλους χώρους ή μέσω ταχυδρομικών αποστολών, διαδικτύου κλπ.

∆εν επιτρέπεται επίσης η προώθηση προεκλογικού υλικού μέσω του συστήματος διακίνησης της αλληλογραφίας του ∆ημοσίου, των Ν.Π.∆.∆., των Ν.Π.Ι.∆. του δημόσιου τομέα, των Ν.Π.∆.∆. των Ο.Τ.Α και των επιχειρήσεών τους.

 

GOLD Διαφήμιση