ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ Προβληματισμοί για την επόμενη μέρα…

4773

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Προβληματισμοί για την επόμενη μέρα…

Η Νέα Ιωνία Αττικής, είναι ένας σύγχρονος δήμος. Από τους μεγαλύτερους της Αττικής, με την ξεχωριστή ιστορία και τις ανάλογες ανάγκες της σε υπηρεσίες κάθε μορφής. Δεν θα αναπτύξω εδώ, τι χρειάζεται η Νέα Ιωνία, παρότι έχω άποψη για πολλά πράγματα ή καταστάσεις. Θα σταθώ σ’ ένα προβληματισμό, που καλύπτει επίσης γενικότερο προβληματισμό που υπάρχει σε κατοίκους της πόλης τελευταία, ίσως και σε αστυνομικά όργανα που εργάζονται στην περιοχή.

Πρόσφατα, αποφασίστηκε η συγχώνευση των δύο αστυνομικών της τμημάτων της πόλης. Ως εδώ, όλα καλά. Μια υπηρεσία, βλέπει τις δυνατότητές της και μέσα από αναδιαρθρώσεις δυνάμεων, προσωπικού, προσπαθεί να πετύχει τα μέγιστα δυνατά θετικά αποτελέσματα, στα πλαίσια των σκοπών που δημιουργήθηκε.

Οι κινήσεις όμως της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αλλά και της αρμόδιας υπηρεσίας της αστυνομίας στο συγκεκριμένο θέμα -αν και εφόσον ισχύουν αυτά που αναφέρονται, έντονα, το τελευταίο διάστημα- θέτουν κάποιους προβληματισμούς για τη συνέχεια. Διευκρινιστικά ακούγεται ότι: α) θα εγκαταληφθεί το κτίριο του Β’ Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας, το οποίο αποτελεί δωρεά συγκεκριμένου συλλόγου (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φίλων Αστυνομίας) προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για αποκλειστικά αστυνομική χρήση και β) θα μεταφερθεί το προσωπικό του Β’ Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας, στο χώρο του Α΄Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας, το οποίο δεν τηρεί τις τεχνικές προδιαγραφές και για αυτό δεν πληρώνεται για αρκετό διαστημα ο ιδιοκτήτης, με αποτέλεσμα να βρίσκεται η αστυνομική υπηρεσία σε διαδικασία έξωσης. Συν ότι το παρκάρισμα, αστυνομικών οχημάτων αλλά & ιδιωτών, είναι κάτι περισσότερο από μαρτύριο, συν την λαϊκή που καλύπτει το δρόμο κάποιες ημέρες του μήνα εκεί, συν άλλα αρνητικά που τα ζουν καθημερινά αστυνομικοί, πολίτες…

Έχουμε δύο στοιχεία, αρνητικά -εφόσον υλοποιηθούν τα (α) και (β). Χάνεται το κτίριο του Β΄Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας από ιδιοκτησία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ οι αστυνομικοί μαζί με τους πολίτες θα αναγκάζονται να εργάζονται & να εξυπηρετούνται σε ένα ακατάλληλο κτίριο, που τελεί μάλιστα υπό έξωση… Αυτά δεν τα βλέπει κανείς; Ή τα παραβλέπει; Θέλω να πιστεύω σε λάθος πληροφόρησή μας, παρά σε τελικές αποφάσεις αρμοδίων…

Πριν αρκετά χρόνια, κάτοικοι της Νέας Ιωνίας, αλλά και των γύρω δήμων, έδωσαν χρήματα, υλικά, προσωπική εργασία, για να κτιστεί το συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο μέσα από τον σύλλογο που ανέφερα πριν, δωρίστηκε στο κράτος. Ώστε να υπάρχει ασφάλεια των πολιτών, χωρίς να επιβαρύνεται η αστυνομία με ενοίκια. Η λειτουργία του χρήσιμη και λόγω θέσης. Το παρκάρισμα εύκολο. Η επέκτασή του εύκολη, αφού το οικόπεδο επιτρέπει την επιπλέον οικοδόμηση υπόγειου γκαράζ και γραφείων εργασίας. Το υπουργείο, οι αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας, τα ξέρουν αυτά. Έχει παροχή φυσικού αερίου κι άλλα πλεονεκτήματα. Ήδη δαπάνησαν αρκετά χρήματα για την πλήρη ανακαίνισή του, πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

Μια σημαντική λεπτομέρεια, που φυσικά γνωρίζει το υπουργείο, η αρμόδια αστυνομική υπηρεσία, είναι ότι αν το κτίριο αφεθεί χωρίς αστυνομική χρήση -για ένα μικρό χρονικό διάστημα-, χάνεται από την αστυνομία, το αρμόδιο υπουργείο και γίνεται διεκδικίσιμο από δήμο, περιφέρεια, υπουργείο υγείας, κλπ. Δεν ξέρω αν η παραχώρηση περιουσιακού στοιχείου, χωρίς έσοδο στο υπουργείο ως αποζημίωση, είναι θεμιτή και επιτρεπτή, ή δεν έχει επιπτώσεις στις λειτουργίες των επιτροπών που το αποφασίζουν. Σε κάθε περίπτωση είναι θέμα των νόμων, της λειτουργίας του κράτους, δεν θα επεκταθώ άλλο σ’ αυτό, ας το δούνε οι δωρητές μέσα από δικαστική διαδικασία, σε επόμενη φάση. Ίσως δικαιωθούν.

Το άρθρο αυτό δεν εκβιάζει αποφάσεις, θέτει προβληματισμούς, γιατί μπορεί κάτι να έγινε λάθος. Να μπορεί να διορθωθεί, τώρα που είναι ακόμα νωρίς. Δεν ψάχνει για υπευθύνους, αλλά για λύσεις, πρακτικές, χρήσιμες για όλους.

Του Γιάννη Βέλλη, δημοσιογράφου

Υ.Γ. Έχω στοιχεία για τα γραφόμενά μου, στην παρούσα φάση μη δημοσιεύσιμα, αλλά εάν χρειαστεί θα επανέλθω. jvellis@gmail.com

GOLD Διαφήμιση