ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ, ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ… Του Γιάννη Βέλλη

986

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ, ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ…

Του Γιάννη Βέλλη

Αναρωτιέμαι, εάν η επόμενη μέρα των δημοτικών εκλογών στη Νέα Ιωνία, θα είναι η λύση ή το πρόβλημα, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ισχύει φυσικά το ό,τι ψηφίζεις παίρνεις, αλλά πάντα υπάρχουν και τα «σκάρτα». Άσε πως ψηφίζει κάθε φορά ο καθένας / -μια… Σ’ αυτό, δεν μένει κανείς μας απ’ έξω. Κατά διαστήματα, όλοι έχουμε κάνει τις «επιλογές» μας, για να μη το πω λιμανίσια…

«Να τα ονομάσεις, τα σκάρτα!» θα μπορούσε και δικαίως να απαιτήσει κάποιος. «Δεν είναι σωστό παραμονές εκλογών να λέγονται τέτοια!» Δυστυχώς εδώ δεν τα ξέρουμε, απλά υποψιαζόμαστε την ύπαρξη τους. Όπως λέμε κάνει κρύο, κάνει ζέστη, είναι καταστάσεις που δεν φαίνονται, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο πριν τις εκλογές, πολύ περισσότερο μετά τις εκλογές αυτές, όπου αφήνουν την πραγματική τους εικόνα.

Το νέο εκλογικό σύστημα, όπως δηλώθηκε, ως σκοπό του έχει την αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση των δημοτών. Ως εδώ καλά. Τόσα χρόνια το ζητούσαμε, εάν όχι όλοι, αρκετοί. Αλλά τι θα προκύψει την επόμενη, εάν οι εκλεγμένοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί, δεν το σεβαστούν και αρχίζουν ένα παζάρι ανταλλαγμάτων ή βγάλουν παλιές κακές αναμνήσεις σε εκδικητικότητα προσώπων που θα μπορούσαν να διοικήσουν σωστά το δήμο μας, ψηφίζοντας κάτι άλλο από το χρήσιμο;

Η δημοκρατία πρέπει να λύνει τα προβλήματα μόνη της και όχι να προσθέτει άλλα. Γι’ αυτούς που αγαπάνε τη δημοκρατία αυτά. Δυστυχώς οι πραγματικοί αυτοδιοικητικοί, παραδοσιακά είναι λίγοι και χρήσιμοι, όχι πάντα αγαπητοί, οι άλλοι συμπληρώνουν τα δημοτικά συμβούλια ή και τα διαλύουν. Αυτό με ανησυχεί. Και δεν μιλάω για «ισοβίτες» δημοτικούς συμβούλους, αλλά για πραγματικούς αυτοδιοικητικούς.

Το να είσαι εκατό χρόνια σε ένα δημοτικό συμβούλιο, δεν σε κάνει καλύτερο από ένα νεοεισερχόμενο, είσαι απλά ένας «δεινόσαυρος της πολιτικής», που εξασφαλίζεις την παραμονή σου από ένα αριθμό δημοτών, που τους έχεις γίνει συνήθεια, σε σημείο πια να μη ψάχνουν γιατί σε ψηφίζουν. Δεν χάθηκαν οι δεινόσαυροι; Μπορεί, αλλά ήρθαν άλλοι…

Τι θα γίνει, εάν η εκπροσώπηση από όλες τις παρατάξεις δεν έχει ικανό αριθμό αυτοδιοικητικών, στην αντίληψη και τη δράση και πάμε σε μια πλειοψηφία, περαστικών, συμφεροντολόγων ή εκδικητικών δημοτών μας; Το υποψιάζεστε, πιστεύω, το αποτέλεσμα. Δεν αναφέρομαι σε ονόματα, γιατί μικρή αξία έχουν στο άρθρο αυτό. Τέσσερα χρόνια χαμένα, με πολλά παλιά και νέα προβλήματα να περιμένουν το τέλος της τετραετίας για διάδοχη κατάσταση.

Τέλος πάντων, θέλω να είμαι αισιόδοξος. Και σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι απλά. Μια μεταδημότευση, σε ένα άλλο δήμο που ψήφισαν σωστά λύνει το πρόβλημα…Τι, δεν το λύνει; Θα μπορούσε, αλλά αγαπάμε την πόλη μας και θέλουμε το καλό να γίνεται μέσα σ’ αυτή.

Εύχομαι η ψήφο σας να πιάσει τόπο και το αποτέλεσμα να δώσει μια σταθερή πλειοψηφία, χρήσιμη για την πόλη και τους δημότες της. Και εάν σε κάποια ψηφοδέλτια ή πρόσωπα με είδαν ως «κακό» απέναντί τους, ας μου το συγχωρέσουν, αν και αυτοί το προκάλεσαν. Μη τα θέλετε όλα δικά σας, το δίκιο και το άδικο κακομοιρασμένα παραμένουν. Από την αρχή του κόσμου.

 

GOLD Διαφήμιση