Περί προσώπων και αξιών… Του Χρήστου Μακαρώνη

1121

Περί προσώπων και αξιών…

Του Χρήστου Μακαρώνη

Μιλάμε για άξιες, μιλάμε για πρόσωπα, μιλάμε, μιλάμε και ξανά “μανά” μιλάμε για αυτά τα δυο, που για μένα καλά κάνουμε, γιατί είναι πολύ σημαντικά. Αν τώρα αναλογιστούμε ποιοι και με ποιες αξίες μας κυβερνούν, τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, νομίζω πως θα καταλάβουμε πολλά, παρά πολλά θα έλεγα…

Λίγες μέρες μένουν πλέον, πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και νομίζω πως ήρθε η κατάλληλη ώρα να μιλήσουμε και για τα πρόσωπα “που θέλουν να μας σώσουν”. Να πούμε χωρίς πρόθεση κακή, με γνώμονα την πορεία τους και φυσικά τι είναι το καλύτερο για τη Νέα Ιωνία, την πόλη που λένε και κάποιοι τελευταία, “της καρδίας μας!!!”. Κανείς δεν θέλει να κρίνεται ή σχολιάζεται πριν από εκλογές, αλλά αν δεν εκφραστούμε εμείς οι δημότες, που έχουμε άμεση σχέση με τα κοινά και την ενημέρωση, δημόσια ποιος θα εκφραστεί… Άλλωστε οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, είναι δημόσια πρόσωπα και με αυτή τους την ιδιότητα κρίνονται, όχι την προσωπική ούτε την επαγγελματική. Συνήθως είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες και οικογενειάρχες όλοι ή έστω όλοι. Και στην Ελλάδα και εκτός αυτής.

Ας πάμε στον σημερινό Δήμαρχο -και ξανά “μανά” υποψήφιο δήμαρχο της- Νέας Ιωνίας για πολλοστή φορά, κύριο Ηρακλή Γκότση, που μετά από 8 και πλέον έτη ως πρώτος πολίτης της πόλης μας, δείχνει αρκετά κουρασμένος και πιεσμένος -κατά ομολογία πάντα, πολλών ανθρώπων και όχι δίκης μου άποψης. Η δίκη μου γνώμη, άποψη,  είναι πολύ χειρότερη και δεν είναι τις παρούσης, να αναφερθώ. Τη γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος, αφού του την έχω εκφράσει δημόσια αρκετές φορές.. Το ερώτημα που θέτω, είναι σοβαρό για μένα. Έχει κάτι ακόμα να προσφέρει; Και τι είναι αυτό το σημαντικό κάτι; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τον πιέζει να ξανακατέβει; Εάν έκανε τόσο σοβαρό έργο όπως αυτό που βλέπουμε να διαφημίζει ή το έχει ολοκληρώσει, τότε έχει μια μεγάλη επιτυχία. Αλλά γιατί το μεγαλύτερο μέρος των εκλεγμένων, αλλά και του ψηφοδελτίου του, κατέστησε τη σημερινή διοίκηση του Δήμου μειοψηφία μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο; Από ζήλια, από κακία, από κομματική εμπάθεια της τελευταίας στιγμής;  Σε αυτά όλα μάλλον θα απαντήσουν σε λίγες μέρες οι πλέον αρμόδιοι, οι δημότες της Νέας Ιωνίας.

Εδώ τώρα ερχόμαστε στον Παναγιώτη Μανούρη, έναν άνθρωπο που έχει μια ανοιχτή αντίληψη πραγμάτων και πως αυτά θα τα υλοποιήσει με χρονοδιάγραμμα, φυσικά μέσα από σκληρή δουλεία και κατάλληλους ανθρώπους -συνεργάτες του- σε κάθε πόστο. Δεν είναι εύκολο. Μπορεί να το κάνει; Ως πολίτης της Νέας Ιωνίας λέω, ναι. Το πρόγραμμα μοιράστηκε, όπως και επιμέρους στοιχεία του τα τελευταία χρόνια έγιναν γνωστά μέσα από δημόσιες συζητήσεις, ημερίδες, παρουσιάσεις. Μπορούν αυτός και οι συνεργάτες του να βγάλουν την πόλη από το τέλμα; Θα δούμε. Όταν θα έρθει η δική του σειρά να αποδείξει ότι είναι ικανός και άξιος για τον τίτλο του πρώτου πολίτη της πόλης. Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Τώρα να πάμε στον κύριο Κώστα Κατιμερτζόγλου, τον υποψήφιο δήμαρχο με τη στήριξη του ΚΚΕ -που αποφάσισε μετά τόσα χρόνια σκέψεων και συζητήσεων, να κάνει μια νέα αρχή και να μην έχει τον μέχρι σήμερα επιτυχημένο επικεφαλή του συνδυασμού κύριο Παναγιώτη Τσουκαλά, έναν άνθρωπο που είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς μαζί του, πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει στη Νέα Ιωνία ως δημοτικός σύμβουλος, με τις παρά πολλές και καλές παρεμβάσεις του. Θα εξαρτηθεί η πορεία του και η θέση του στο δημοτικό συμβούλιο, τόσο από κομματικούς, όσο και άλλους παράγοντες διεύρυνσης, που θα δείξουν αν υπάρχει περίπτωση να κάνει την έκπληξη… Μπορεί να την κάνει; Θα δούμε λέω εγώ. Οι εκλογές, έχουν γίνει στη χώρα μας, σε όλα τα επίπεδα χειρότερες από το ποδόσφαιρο…Σε κάθε περίπτωση η εικόνα που μεταφέρεται προς την κοινωνία είναι πολύ καλή, πολύ δυναμική και αφήνει αυτή την εντύπωση.

Ας πάμε και σε μια γυναικά υποψήφια δήμαρχο, την κύρια Δέσποινα Θωμαΐδου, μια ικανή γυναίκα,  που έχει τα προσόντα -λένε- να ηγηθεί μιας πόλης και να την αλλάξει προς το καλύτερο. Εγώ θα πω το άλλο ή μάλλον θα ρωτήσω. Έχει τους ανθρώπους να το κάνει; Μάλλον όχι, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις που δεν φτάνουν δυστυχώς για να “στηθεί” κάτι σημαντικό και μεγάλο, όπως ο Δήμος Νέας Ιωνίας. Ένα άτομο ή μερικά άτομα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά ένα γιγαντιαίο μηχανισμό όπως η Νέα Ιωνία. Και μη ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία του ψηφοδελτίου της, είναι άτομα με ελάχιστη έως μηδενική αυτοδιοικητική πορεία. Αυτό στα κόμματα ή τους συλλόγους δεν είναι κακό, αλλά στη διοίκηση της πόλης είναι μεγάλο ρίσκο.  Καλή η κύρια Μαρία και ο κύριος Στέλιος, σωστοί επαγγελματίες, με καλές οικογένειες,  αλλά σίγουρα δεν είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν μια προοπτική νίκης … ή μήπως είναι; Ο θεός μάλλον ξέρει, εμείς θα δούμε σε λίγες μέρες… Μεγάλο ρόλο παίζει και το επίπεδο… είναι υψηλό η όχι; αυτό θα φανεί…. Για τον καθένα ξεχωριστά!!!

Πάμε και σε ένα πρόσωπο που διαδραμάτισε αρκετά μεγάλο ρόλο στα κοινά της πόλης, έναν άνθρωπο κατά γενική ομολογία χαμηλών τόνων που έχασε την δημαρχία το 2010, μέσα από κάποια γεγονότα που ακόμα αναρωτιόμαστε για αυτά. Εννοώ την διάσπαση και έναν “πόλεμο” που του κόστισε μια δημαρχία, όπου θα βλέπαμε ουσιαστικά και όχι μέσα από ευχολόγια, εάν θα έκανε κάλο ή κακό στην Νέα Ιωνία. Τώρα δεν μπορείς να το γνωρίζεις πια, ούτε να το υποθέτεις. Πέρασε και καιρός, όλα είναι πια αλλιώς. Ας έρθουμε στο σήμερα. Γιατί τώρα ξαναμπλέκεται ο Νίκος Κουκουλάρης, με τα πολιτικά πράγματα της πόλης μας, γιατί ξανακάνει μια προσπάθεια να είναι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο; Ποιος ο λόγος; Τι καινούριο φέρνει; Αν φέρνει δηλαδή… θα το δούμε… μπορεί να μας εκπλήξει, το έχει αποδείξει στο παρελθόν… Αλλά από τις δηλώσεις του, δεν βγάλαμε τις ακριβώς θα έκανε εάν γινότανε δήμαρχος αυτής της πόλης σήμερα. Ουσιαστικές προτάσεις δεν είδαμε ολοκληρωμένες, περισσότερο ευχολόγια και άτομα στήριξης στο πρόσωπό του…

Τέλος ας μιλήσουμε και για την επικεφαλής της “ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ”,   την κύρια Αγγελική Βασίλα – κατ’ ανάγκη το “επικεφαλής” όπως λένε έτσι στην παράταξή της, που έχει μια φιλοσοφία διαφορετική από τις άλλες.  Είναι μια αξιόλογη και σοβαρή παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο. Έχει να παλέψει με πολλά, να δώσει μια αξιοπρεπή μάχη, για να είναι και πάλι στο δημοτικό συμβούλιο. Κατά την άποψη μου πρέπει και χρειάζεται να είναι. Μπορεί να κάνει πολλά, όπως έχουνε τα πράγματα αυτό θα το δούμε αναγκαστικά μετά γιατί το νέο εκλογικό σύστημα δεν μας έδειξε ακόμη την πραγματική του εικόνα.

Εμείς, ας ευχηθούμε για την πόλη της καρδίας το καλύτερο και ας κερδίσει ο καταλληλότερος για τους περισσότερους, που θα αλλάξει όψη και πολλά στη Νέα Ιωνία. Την πόλη της ΚΑΡΔΙΑΣ όλων μας!!!

 

 

GOLD Διαφήμιση