ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ν.ΙΩΝΙΑΣ

1733

Μέσα από την διαδρομή μου ως γονέας ενός τετράχρονου παιδιού – που πηγαίνει σε βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου μας – και μέσα από την πολύμηνη εκπροσώπηση των γονέων στο Δ.Σ του ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο., δικαιούμαι να θέτω σαφή ερωτήματα τόσο στην Δημοτική αρχή, αλλά και στις δημοτικές παρατάξεις για το τι θέσεις θα πάρουν για τα προβλήματα των παιδιών μας, πέρα από κόμματα και μικροπολιτικές γραμμές.

Υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που είναι με αρκετά προβλήματα και λύσεις δεν δίνονται. Υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που τους αφήνουν για… τον επόμενο, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το πρόβλημα και για να υπάρχει πάντα η καραμέλα «εσύ το έκανες και εσύ γιατί δεν το διόρθωσες;» κ.λ.π.;

 

Ας ξεκινήσουμε με τον 1ο Παιδικό Σταθμό. Μέσα από έρευνα που είχα κάνει και ύστερα από καταγγελίες εργαζομένων, ναι μεν είναι καινούργιος, αλλά έχει δεκάδες προβλήματα: παράθυρα που στάζουν και «μπάζουν» κρύο, αντί για τέντα έχει ηλιόπανο (αισθητικά και μόνο, γιατί να βάλεις ηλιόπανο σε έναν καινούριο παιδικό σταθμό;) και που φυσικά δεν τον έχει παραλάβει ο Δήμος! Και πως να το παραλάβει άλλωστε; Με τα ήδη υπάρχοντα, προαναφερθέντα προβλήματα, αλλά και με αλλά που θα βγουν σε λίγο;

 

Ο 2ος Παιδικός Σταθμός είναι ένα παλιό κτίριο, με κακή συντήρηση, και φυσικά με μείζον θέμα τις γάτες που υπάρχουν στον περίβολο, τις οποίες ταΐζει μια κυρία ωμά εντόσθια και οι οποίες ουρούν εντός του παιδικού σταθμού, πράγμα επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών. Θα μου πείτε «και τι φταίει ο Δήμος; Ζώα είναι…». Εγώ λοιπόν, όταν ήμουν εκπρόσωπος, έπιασα επ’ αυτοφώρω την κυρία και κάλεσα την αστυνομία. Πήραν τόσο τα δικά μου στοιχεία όσο και τα δικά της και μου ζήτησαν να πάει κάποιος υπεύθυνος στην Γ.Α.Δ.Α. Φυσικά, ενημέρωσαν και τον διευθυντή, ο οποίος δεν πήγε ποτέ! Ο Δήμος πλέον, βάση νόμου, υποχρεούται να μαζέψει τα αδέσποτα γιατί διαφορετικά παρεμβαίνει εισαγγελέας. Πόσο μάλλον σε αυτή την περίπτωση, που τίθεται θέμα υγείας των μικρών παιδιών.

 

Στον 3ο Παιδικό Σταθμό πρόσφατα έπεσαν τα ταβάνια στους διαδρόμους, έξω από την κουζίνα. Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε ότι αύριο δεν θα πέσουν και σε άλλους διαδρόμους ή ακόμα χειρότερα μέσα σε κάποια τάξη την ώρα του μαθήματος; Χώρια του ότι η πάνω αυλή είναι επικίνδυνη, ενώ η κάτω αυλή είναι χάλια και απεριποίητη.

 

Ο 4ος Παιδικός Σταθμός υπάρχει; Και αν υπάρχει, που ακριβώς υπάρχει και για ποιον λόγο  στεγάζεται χύμα στην… είσοδο του 7ου χωρίς δωμάτια για να κοιμούνται τα παιδιά, χωρίς υποδομή;

Και τι να πούμε για τον 5ο Παιδικό Σταθμό: είναι ένα κτίριο γενικώς ακατάλληλο. Αρχικά, να τονίσουμε πως είναι ένα γυάλινο κτίριο. Άρα, σε περίπτωση σεισμού, φαντάζεστε τι έχει να γίνει; Θα με προλάβετε λέγοντας πως έχουν μπει προστατευτικές μεμβράνες. Οι μεμβράνες αυτές λοιπόν είναι πιστοποιημένες; Καλύπτουν το πρόβλημα; Και αν ναι, καλώς… Σε περίπτωση φωτιάς και αναθυμιάσεων, τι γίνεται; Πως σπάνε τα τζάμια, προστατευμένα με τις μεμβράνες, για να ανασάνουν τα παιδιά; Τα παιδιά έχουν χώρο για παιχνίδι; Ή μήπως θα μου πείτε πάλι ότι «δεν μας βρίσκετε πουθενά πια» και ότι κινδυνολογούμε;

Το παράρτημα του 6ου Παιδικού Σταθμού είναι ένα ενοικιασμένο σπίτι (!) όπου φυσικά δεν υπάρχει η απαραίτητη διαμόρφωση χώρων, βασική προϋπόθεση για να εξυπηρετούνται όλες οι ανάγκες – παιδιών και εκπαιδευτικών – όπως αυτές διαμορφώνονται από τις καθημερινές συνθήκες:

 

1)   οι χώροι είναι μικροί και ακατάλληλοι για την φιλοξενία νηπίων 3 έως 5 χρονών.

2)   οι τάξεις δεν είναι ευρύχωρες (μιλάμε για μια πρώην σαλοτραπεζαρία και για πρώην μικρά υπνοδωμάτια).

3)   το δάπεδο είναι μωσαϊκό, η τουαλέτα μικρή με 2 νιπτήρες και 3 λεκανάκια. Ακόμα και αυτά δε, είναι πάνω σε σκαλοπάτι. Καταλαβαίνετε την επικινδυνότητα του πράγματος, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα: μια τουαλέτα, δύο νιπτήρες και τρία λεκανάκια για να εξυπηρετηθούν 40 παιδιά!!!

4)   Γενικά, το κτίριο δεν έχει ελεγχθεί ποτέ για την φυσική του αντοχή ούτε έχει συντηρηθεί ποτέ. Η δε σκεπή έχει αμίαντο για μόνωση (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

Τέλος, ο 7ος Παιδικός Σταθμός είναι με μηδέν ηχομόνωση και τζάμια χωρίς προστασία.

 

Θα πείτε τώρα κάποιοι κύριοι από την διοικούσα πράξη ότι φταίνε οι προηγούμενοι. Εντάξει, αλλά και εσείς τι κάνατε για να διορθώσετε τα πράγματα; Βαρεθήκαμε να σας βλέπουμε να κλαίτε πάνω από το χυμένο γάλα! Έλεος! Κάντε κάτι όλοι σας! Και μην μου πείτε ότι η λύση είναι να κλείσουμε τους Παιδικούς Σταθμούς, όπως μου απαντούσαν στο ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο.

 

Κυρίες και κύριοι, οι Παιδικοί Σταθμοί δεν είναι πάρκινγκ παιδικών ψυχών…

 

Μετά τιμής,

 

Χριστίνα Παπαηλιοπούλου

Πρώην εκπρόσωπος Γονέων & Κηδεμόνων

για τους Παιδικούς Σταθμούς

 

GOLD Διαφήμιση