“ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ του ΓΙΑΝΝΗ ΒΕΛΛΗ” στην ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

1367

“ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ του ΓΙΑΝΝΗ ΒΕΛΛΗ” στην ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

“Και τώρα σύντροφε, που πάμε;
θολούρα ο ουρανός, θολούρα η θάλασσα
και στα λιμάνια, οι προδομένοι έρωτες
προκαλούν, για λίγη αγάπη, ξένη,
απ’ αυτή, που δεν νοιαστήκαμε ποτέ
κρατάς ακόμα, τα βιβλία, δεν σαπίσανε;
στις γειτονιές με τα υπόγεια, στα δάση,
στα χρόνια, τα φαγωμένα μέχρι το αίμα τους
γράφεις πάλι, για εκείνη την ιστορία, στη Θεσσαλονίκη;
τους δρόμους, τα τρένα, τις νύχτες τις μελαγχολικές
για τον παράδεισο; πως σταυρωθήκαμε, απ’ έξω;
θέλω να σε καταλάβω, μα δεν υπάρχω, ξεχάστηκα.”

Γιάννης Βέλλης


Με αυτό το ποίημα, η συντονίστρια του προγράμματος – δημοσιογράφος, Έλενα Βογιατζή, ξεκίνησε την λογοτεχνική εκδήλωση της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ: “ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ του ΓΙΑΝΝΗ ΒΕΛΛΗ”, μέλους της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ & Γενικού Γραμματέα της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ. Τη δεύτερη σε σειρά μεγάλη εκδήλωση, μετά από αυτή του Δεκεμβρίου 2018, στο χώρο της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ.

Στο πρώτο μέρος της, μετά τον χαιρετισμό από το Δημήτριο Λαμπρόπουλο / Ειδικό Γραμματέα του Διοικητικού συμβουλίου της Ε.Ε.Λ. και γενικό συντονιστή, παρουσιάστηκαν πληροφοριακά στοιχεία για τον Γιάννη Βέλλη, ώστε να γνωρίσει το κοινό καλύτερα την παρουσία του στο χώρο του πολιτισμού, την γενικότερη προσφορά του στις τέχνες και τα γράμματα.
Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στους ομιλητές κ. Κώστα Καρούσο, Πρόεδρο της Ε.Ε.Λ και την κ. Γιόλα Αργυροπούλου – Παπαδοπούλου, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών – ποιήτριας, που  ανέλυσαν το συνολικό έργο του Γιάννη Βέλλη, ως λογοτέχνη. Προβλήθηκαν δύο βίντεο με ποιήματα του Γιάννη Βέλλη (μουσική επένδυση ξεχωριστών δημιουργών, με φωτογραφίες του ιδίου), καθώς και αδημοσίευτες φωτογραφίες του από τη νέα σειρά: “ΗΠΕΙΡΟΣ”.
Ο Νίκος Μουρελάτος κι ο Θάνος Γιαννόπουλος, ενθουσίασαν με τις επιλογές τραγουδιών τους και την εξαιρετική απόδοση των κομματιών αυτών. Ακολούθησαν, οι απαγγελίες ποίησης, μυθιστορημάτων.
Στην ΠΟΙΗΣΗ, ιδιαίτερες ήταν οι απαγγελίες της Κατερίνας Ντούγκα – Κοτοπούλου / Συγγραφέως – μέλους της ΕΚΝΜ της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, της Βούλας Μέμου / Σκηνοθέτριας – Ποιήτριας και της Έφης Χαντζούλη / Ηθοποιού – εκπαιδευτικού – λογοτέχνη.
Στο ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ, ξεχωριστές ήταν οι απαγγελίες της Μέμης Αναστασοπούλου / Ηθοποιού, Προέδρου Διεθνούς Πολιτιστικού Συλλόγου “ΟΡΙΖΩΝ – HORIZON”, της Μαρίας Λιμογιάννη / Ραδιοφωνικής παραγωγού,  του Νίκου Μουρελάτου / Ηθοποιού – τραγουδιστή – ποιητή – ραδιοφωνικού παραγωγού και του Κυριάκου Κάρκαλη / Ηθοποιού.
Ιδιαίτερη τιμή ήταν για τον δημιουργό η παρουσία φίλων του, συγγραφέων  και ποιητών, με σημαντικό έργο και μακροχρόνια παρουσία στα λογοτεχνικά δρώμενα. Ενδεικτικά αναφέρουμε, τον Σπύρο Ποταμίτη, τον Αλέξη Σταυράτη, τον Γιώργο Μανέτα, τον Μιχάλη Γριβέα, τον Μπάμπη Κυρλή, την Cosmina Furchi Gliatas, τον Τάκη Σταυριανάκο, τον Αιμίλιο Γάσπαρη.
Την εκδήλωση τίμησαν από την διοίκηση της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ οι: Ηλίας Παπακωνσταντίνου / Αντιπρόεδρος, Χριστίνα Αγρογιάννου / Ταμίας του Δ.Σ., Κωνσταντίνος Γεωργίου / πρ. Πρόεδρος, Χρίστος Σαββάκης / πρ. Αντιπρόεδρος,  Αντώνης Γιαννόπουλος / Πρόεδρος του Πειθαρχικού συμβουλίου & μέλος της Οργανωτικής επιτροπής του λογοτεχνικού συνεδρίου της Π.Ε.Λ. στο Περιστέρι, Σωτήρης Μαντζούτσος / Αντιπρόεδρος του Πειθαρχικού συμβουλίου, Φωτεινή Ψυχογιού – Γεωργαντάκη / Πρόεδρος της Ελεγκτικής επιτροπής.
Από τον Σύλλογο Λόγου – Μουσικής – Τέχνης “ΛΙΝΟΣ” η Πρόεδρός του, Όλγα Κανελλοπούλου. Από τη ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΔΙΑ.Π.Ε.), ο Πρόεδρός της, Γιάννης Δαρμογιάννης,  η Νίκη Ρεπάνη / κόρη της μεγάλης στιχουργού Ελένης Λιάκου, από το εθνικό τμήμα E.C.F.PO., ο Αναστάσιος Μεσσήνης / Αντιπρόεδρος και η Βασιλική Αυγέρη / Γεν. Γραμματέας.
Ήταν μια όμορφη βραδιά κι όπως υποσχέθηκε ο Γιάννης Βέλλης, “στο επόμενο διάστημα κάτι μεγάλο θα ετοιμάσουμε πάλι. Όλοι μαζί, ως ομάδα. Κάτι που θα αρέσει σε όλους μας και θα περάσουμε ωραία».

Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, ιδρύθηκε το 1934 με έδρα την Αθήνα και εκπροσωπεί επαγγελματίες συγγραφείς. Ο σκοπός και το έργο της Ε.Ε.Λ είναι η παραγωγή πνευματικού και πολιτιστικού έργου ενώ αγωνίζεται και για τα δικαιώματα των Ελλήνων λογοτεχνών. Μέλη της υπήρξαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα των Ελληνικών Γραμμάτων. Πρόεδροι της εταιρίας Ελλήνων λογοτεχνών διετέλεσαν ο Γρηγόρης Ξενόπουλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Μιλτιάδης Μαλακάσης, ο Νίκος Βέης και άλλοι.  http://www.eel.org.gr

Ο Γιάννης Βέλλης, γεννήθηκε στην Ήπειρο το 1967 (Κεραμίτσα Φιλιατών Θεσπρωτίας). Ηπειρώτης στην καταγωγή και από τους δύο γονείς (Οικογένειες Βέλλη & Πασχάλη). Από το 1982, ζει στον Περισσό και εργάζεται στη Νέα Ιωνία Αττικής. Δημοσιογράφος, φωτογράφος, συγγραφέας, ποιητής. Γενικός Γραμματέας και. εκπρόσωπος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας Αττικής «ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΑΙΑ», στην «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Σ.Ε.» Δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού. Με κοινωνικούς αγώνες από το 1988 μέχρι σήμερα. Μέλος αντιρατσιστικών οργανώσεων και εθελοντικών ομάδων κοινωνικού χαρακτήρα. Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, Ειδικός Γραμματέας, Σύνδεσμος & μέλος Διοικητικών Συμβουλίων πολλών πανελλαδικών και τοπικών Συλλόγων. Τακτικό μέλος της «ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ» και Γενικός Γραμματέας της «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ.

GOLD Διαφήμιση