Όταν τα τραπεζοκαθίσματα πνίγουν την πόλη μας… Του Χρήστου Μακαρώνη

627

Η εκάστοτε δημοτική αρχή, καθορίζει ένα κανονιστικό πλαίσιο, όπου μέσα σε αυτό κινούνται όλα τα σχετικά παραχώρησης δημόσιου χώρου, με συγκεκριμένο αντίτιμο χρήσης προς το δήμο, ώστε οι επιχειρήσεις της περιοχής – κατά βάση υγειονομικού ενδιαφέροντος- να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστότερα και φυσικά να κερδίσουν περισσότερα.

Δυστυχώς, αντί να εκτιμηθεί  η προσπάθεια αυτή από την ιδιωτική πρωτοβουλία, γίνεται αρκετές φορές κατάχρηση και καταλαμβάνονται επιπλέον χώροι, που δεν έχουν συμφωνηθεί από το δήμο. Θα μπορούσε να πει κανείς, κρίση έχουμε, ας κερδίσουν κάτι παραπάνω να πληρώσουν και περισσότερα δημοτικά τέλη στην πόλη. Ωραίο ακούγεται, αλλά δεν είναι έτσι… Στο συγκεκριμένο θέμα, πολλές φορές έχω προβληματιστεί τα τελευταία χρόνια, περισσότερο από την αδιαφορία του απερχόμενου δημάρχου κ. Ηρακλή Γκότση, όσο και του συνόλου της δημοτικής παράταξής του.  Έχω φτάσει και στη σύγκρουση μαζί τους. Αλλά ίσως ο τοίχος, ακούει περισσότερα… Ακόμα και η δημοτική αντιπολίτευση, στο σύνολό της, διαμαρτυρήθηκε από όλο αυτό το κατάντημα, αλλά και πάλι η αδιαφορία συνεχίστηκε, προκλητικά.

Γιατί η ουσία είναι ότι καταλαμβάνουν πεζοδρόμια, με τραπεζοκαθίσματα και αναγκάζουν τους πεζούς να βγούνε στους δρόμους, τους τυφλούς να μη μπορούν να χρησιμοποιούν τις ειδικές διαβάσεις που σχεδιάστηκαν από αυτούς. Γενικότερα για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους, με την ανοχή αν όχι συνενοχή αιρετών εκπροσώπων, βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Και αν κάνεις το λάθος να διαμαρτυρηθείς, στο κατάστημα, όπως δικαιούσαι ως πεζός και ως δημότης, σου συμπεριφέρονται οι επιχειρήσεις με αγένεια, ή σαν να είσαι το χειρότερο “σκουπίδι”… Κατά τα άλλα έχουμε δημοτική αστυνομία, την οποία πληρώνουμε από τους φόρους μας, γενικούς και τοπικούς, για να ελέγχει την εφαρμογή αυτών που ο δήμος αποφασίζει…

Η αγορά της Νέας Ιωνίας, χρειάζεται συνεργασία με το δήμο Νέας Ιωνίας, με τους δημότες, με τους φορείς, με όλους, για να μπορέσει σταδιακά να ανακάμψει. Με τις παρανομίες αυτού του τύπου, που γίνονται από μικρό σχετικά αριθμό επιχειρηματιών, δεν αλλάζει ούτε το μέγεθός της, ούτε φυσικά η οικονομική της ευμάρεια. Αντίθετα γίνεται μια μίζερη και κακή αγορά, που εχθρεύεται τους δημότες της πόλης, όταν δικαίως διαμαρτύρονται και διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

Η νέα δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κα Δέσποινα Θωμαΐδου, μόλις έχει αναλάβει καθήκοντα και Θεωρώ, ότι από τα πρώτα που θα πρέπει να δει είναι και αυτό. Η εφαρμογή ενός σωστού και υλοποιήσιμου κανονιστικού πλαισίου για την παραχώρηση δημοτικών χώρων σε τραπεζοκαθίσματα, ο ουσιαστικός καθημερινός έλεγχος από τη δημοτική αστυνομία και φυσικά η προστασία των πεζών δημοτών και των ΑΜΕΑ από τις κακοπροαίρετες επιχειρήσεις που δεν σέβονται θεσμούς και πρόσωπα.

 

Υ.Γ. Ο Χρήστος Μακαρώνης και το TMPRESS, θα είναι πάντα εδώ, επικροτώντας το σωστό και καταδικάζοντας το λάθος.

GOLD Διαφήμιση