Υπενθύμιση 4: Το πράσινο που σκοτώναμε… Του Χρήστου Μακαρώνη

944

Στη Νέα Ιωνία, όπως και σε άλλους δήμους, τα δέντρα της πόλης αλλά και τα υπόλοιπα είδη, θαμνώδη και άλλα, έχουν από τους πολίτες όχι την καλύτερη αντιμετώπιση. Εκτός από αυτούς που έχουν οικολογική ευαισθησία και ανάλογη παιδεία, ώστε να τα αντιμετωπίζουν με σεβασμό και να μη προκαλούν τη μερική ή ολική καταστροφή τους.

Οφείλω να παραδεχτώ ότι τα Δημοτικά Συμβούλια και ευτυχώς, έχουν δείξει την ανάλογη ευαισθησία, ιδίως σε θέματα που αφορούν το κόψιμο δέντρων. Αν και αντικαταστάσεις δέντρων δεν έχουν γίνει αρκετές και αυτό φαίνεται από τις άδειες θέσεις σε πολλά σημεία της πόλης. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όταν κόβεται ένα δέντρο σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην ίδια θέση, δεν τοποθετείται άλλο.

Σε λίγο διάστημα αναλαμβάνει δήμαρχος η κα Δέσποινα Θωμαΐδου, η οποία και αυτή ως δήμαρχος πιστεύω θα δείξει την ίδια ευαισθησία στα δέντρα, αλλά και γενικότερα στο πράσινο της Νέας Ιωνίας. Αν και προεκλογικά, έκανε μια λάθος κίνηση η δημοτική της παράταξη “ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ”, να τοποθετήσει το εκλογικό της περίπτερο μέσα στο πράσινο της πλατείας, απέναντι από τον ιερό ναό του Αγίου Στεφάνου. Στα θετικά της, η επί αντιδημαρχείας της τοποθέτηση του παλιού αυτοκινήτου στον “τροχονόμο” με τα λουλούδια μέσα και το πράσινο.

Νομίζω, ότι τα φυτά μιας χρήσης, που επιβιώνουν για μικρό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αλλαχθούν μετά από μελέτη με άλλα μεγαλύτερης αντοχής, θαμνώδη και μη. Όσο για τα δέντρα ας δούμε ξανά με σοβαρότητα μια παλιότερη πρόταση του κ. Άρη Χατζησαββίδη, για αυτά. Που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά, σε ό,τι ανέφερα παραπάνω. Είχε προτείνει τότε, ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, να μπολιαστούνε οι νεραντζιές σε λεμονιές και πορτοκαλιές. Αυτό φάνηκε παράξενο σε πολλούς και αντιμετώπισε την ειρωνεία τους. Το σκεπτικό φυτέματος νεραντζιών, ήταν απλά η διακοσμητική χρήση τους και ότι είναι χαμηλά δέντρα, άρα δεν επηρεάζουν με το μέγεθός τους τη λειτουργία του αστικού ιστού, προσφέροντας τη χρησιμότητα ενός δέντρου. Αλλά και τα άλλα δέντρα που αναφέραμε τον ίδιο χώρο θα πιάνουν και θα είναι περισσότερο χρήσιμα. Και δεν θα αφήνουν τον καρπό τους ως σκουπίδι στην πόλη. Αντίθετα ο καρπός της λεμονιάς και της πορτοκαλιάς, μπορεί να προσφερθεί μέσα από το κοινωνικό παντοπωλείο στους δημότες της πόλης μας.

Ελπίζουμε τώρα που ο κ. Άρης Χατζησαββίδης συμμετέχει στη νέα δημοτική αρχή, θα το επαναφέρει ως πρόταση όπως και τις κάμερες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την άμεση ενημέρωση όλων των δημοτών της Νέας Ιωνίας και τον έλεγχο των σχολικών επιτροπών. Ενδιαφέρουσες προτάσεις και χρήσιμες για την πόλη.

Υ.Γ. Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μπόλιασε τις νεραντζιές στο κέντρο της πόλης για να δίνουν λεμόνια. Κάτι θα ξέρει για να επιλέξει αυτή τη λύση.

GOLD Διαφήμιση