Με αφορμή τη συζήτηση που προκάλεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (11/12/19)…

634

Ανακοίνωση

 

Με αφορμή τη συζήτηση που προκάλεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (11/12/19) θεωρούμε υποχρέωσή μας να επικοινωνήσουμε στον ιωνιώτικο λαό την ολοκληρωμένη θέση μας, προς αποφυγή οποιασδήποτε -σκόπιμης ή μη- διαστρέβλωσής της.

Η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός αποτελούν σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες! Συνδέονται άμεσα με την ψυχοσωματική ανάπτυξη και υγεία νέων και ενηλίκων. Στη χώρα μας η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών του σχολείου είναι κινητικά αδρανείς και το ποσοστό των υπέρβαρων και των παχύσαρκων παιδιών είναι υπερβολικά υψηλό, φέρνοντας τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη και παγκόσμια. Η πρόσβαση στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό πρέπει να παρέχεται δωρεάν με ευθύνη της πολιτείας, άρα και των Δήμων.

Δυστυχώς, όμως, σήμερα υπάρχει αντικειμενικό έδαφος για τη μετατροπή του αθλητισμού σε εμπόρευμα. Κι όποιος έχει αγοράζει…

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Λευκή Βίβλος της ΕΕ για τον Αθλητισμό τον αναφέρει ως κερδοφόρο πεδίο. Στη χώρα μας η κατάσταση είναι γνωστή, με την ύπαρξη ΠΑΕ και ΚΑΕ, αλλά και με το θεσμικό πλαίσιο του νόμου 2725/1999 και των επόμενων που ακολούθησαν, που υπονόμευσε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και άνοιξε τον δρόμο για την πλήρη μετατροπή του σε αγορά υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα που πετσοκόβεται η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δίνεται στα σωματεία το πράσινο φως για κάθε είδους εμπορικές δραστηριότητες που αφορούν την αντιμετώπιση λειτουργικών και αθλητικών αναγκών, που δεν μπορούν σήμερα να καλύψουν, γενικεύεται η ανταποδοτικότητα τόσο στα προγράμματα των δήμων όσο και στα σωματεία. Και φυσικά όσο ο αθλητισμός λειτουργεί σαν επιχείρηση, τόσο γιγαντώνονται φαινόμενα διαφθοράς και παρακμής, που βλέπουμε συχνά.

Με την εφαρμογή του Καλλικράτη και την ανταποδοτική λειτουργία των αθλητικών κέντρων επιτάθηκαν οι αντιθέσεις ανάμεσα σε σωματεία και δήμους για την αξιοποίηση των γηπέδων. Τα σωματεία, αντί να επιτελούν αποκλειστικά τον σκοπό τους, δηλαδή την προώθηση του αθλητισμού, πολλές φορές σπρώχνονται δυστυχώς, μέσα από αντιπαραθέσεις παραγόντων, να εξαρτούν την πορεία τους από τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και κατά κάποιον τρόπο να μετατρέπονται σε «εκλογικούς μηχανισμούς».

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» βάζουμε πάνω απ’ όλα τις ανάγκες των παιδιών! Από αυτή τη σκοπιά αρνηθήκαμε να πάρουμε θέση υπέρ ή κατά του ενός ή του άλλου σωματείου. Ταχθήκαμε υπέρ της ισότιμης χρήσης του Δημοτικού Σταδίου της πόλης από όσα νόμιμα σωματεία, αναγνωρισμένα από τον ΣΕΓΑΣ, υπάρχουν στον δήμο. Σε αυτά τα σωματεία οφείλει ο δήμος να παραχωρεί ώρες για τις προπονήσεις των αθλητών του και χρήση στεγαζόμενου χώρου ως αποδυτήρια του συλλόγου, που θα παρέχει ασφάλεια στα προσωπικά αντικείμενα των αθλητών, στους ίδιους από τις καιρικές συνθήκες, καθώς επίσης θα διασφαλίζει τη φύλαξη των οργάνων που χρησιμοποιούνται για την εξειδικευμένη προπόνηση των αθλητών του συλλόγου και του ιματισμού προπονήσεων. Και φυσικά ταχθήκαμε υπέρ της συνένωσης όσων σωματείων ασχολούνται με το ίδιο άθλημα. Κάτι που αποτελεί και πάγια θέση μας: να υπάρχει ένα σωματείο ανά άθλημα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση προβάλλει και διεκδικεί ένα σύνολο στόχων πάλης για την ουσιαστική κατοχύρωση ως κοινωνικό δικαίωμα της πρόσβασης στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό:

Δημιουργία νέων εγκαταστάσεων. Φροντίδα και αναβάθμιση των υπαρχόντων. Με γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον Αθλητισμό. Κατάργηση του «επαγγελματικού» αθλητισμού (ΠΑΕ – ΚΑΕ) που βασίζεται στους επιχειρηματίες και δήθεν χορηγούς.

Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό της νεολαίας. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκής χρηματοδότηση, που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό σε κάθε τους έκφραση. Αυτό σημαίνει ότι και ο δήμος θα πρέπει να δίνει την δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να συμμετέχουν μαζικά σε αθλητικά προγράμματα αλλά και σε διαφόρου είδους σωματικές δράσεις, χορό, γυμναστική. Οι δήμοι να συνεργάζονται με τα σωματεία ώστε να αξιοποιείται η κλίση και το ταλέντο των παιδιών που θέλουν να προσανατολιστούν στον αγωνιστικό αθλητισμό.

Ομοσπονδίες και σωματεία να στηρίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες τους. Η όποια συνδρομή πρέπει να είναι συμβολική.

Κάλυψη όλων των δαπανών των τοπικών πρωταθλημάτων των αθλημάτων από θεσμοθετημένο κρατικό κονδύλι και όχι να τα φορτώνονται στις πλάτες τους τα σωματεία. Να κοπούν οι δεσμοί με τους χορηγούς. Είναι άλλο πράγμα το μαγαζί της γειτονιάς να στηρίζει το διπλανό σύλλογο και άλλο η αθλητική δραστηριότητα να αποτελεί πεδίο επιχειρηματικών παιχνιδιών.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προαθλητικός έλεγχος των αθλητών – μαθητών. Και όχι αυτό που γίνεται να πληρώνουν οι γονείς, μια για το σχολείο, μια για το σωματείο και πάει λέγοντας.

Να αξιοποιούνται όλες οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δωρεάν από τα σχολεία και τα αθλητικά σωματεία της κάθε περιοχής.

Καλούμε τους γονείς, τους προπονητές, τους αθλητές και όλους όσοι πιστεύουν ότι ο αθλητισμός, αποτελεί σύγχρονη κοινωνική ανάγκη που πρέπει να παρέχεται δωρεάν, να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που βάζει πολλαπλούς φραγμούς στην ανάπτυξη του αθλητισμού σε κάθε επίπεδο και την ολόπλευρη πρόσβαση της νεολαίας σ’ αυτόν.

 

Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Ιωνίας

GOLD Διαφήμιση