Ο ΕΞ΄ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ…Κώστας Κατιμερτζόγλου Πρόεδρος ΣΕΠΕ «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ» Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Ιωνίας

842

Από την πρώτη στιγμή, μετά την αναγκαστική απόφαση της  κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών για την αντιμετώπιση της  εξάπλωσης του κορονοϊού,  ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ» με αίσθημα ευθύνης παίρνοντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συνανθρώπων μας, προσαρμόσαμε τη λειτουργία και τη δράση του συλλόγου  μας  χρησιμοποιώντας  τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχεδόν σε καθημερινή βάση και για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ και για την ενημέρωση των συναδέλφων.

Καλέσαμε τους συναδέλφους να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και αυτή τη δοκιμασία με το σύνθημα: «Μένουμε δυνατοί, δίπλα στους μαθητές μας και τους γονείς τους με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας,  συσπειρωμένοι στον σύλλογο μας, με  αλληλεγγύη μεταξύ  μας.  Δε μένουμε σιωπηλοί».

Δεν μείναμε ούτε θα  μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στις  πολιτικές ευθύνες για τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ οι οποίες αντιμετωπίζουν την Υγεία ως εμπόρευμα, αφού αποδεικνύεται σήμερα με τον πιο δραματικό τρόπο ότι μια τέτοια πολιτική είναι επικίνδυνη όχι  μόνο για την υγεία του λαού  αλλά  ακόμα  και για την ίδια του τη ζωή..

Απαιτήσαμε μαζί με άλλα  σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την ανάγκη για χιλιάδες προσλήψεις ιατρικού και  νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας, την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, την προστασία της υγείας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους Υγείας, το άνοιγμα όλων των ΜΕΘ, την προστασία των εργαζομένων στους χώρους παραγωγής, την ακύρωση των χιλιάδων απολύσεων, την άρση του περιορισμού των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Παράλληλα καταγγείλαμε την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα για την πολιτική των ελλείψεων και των περικοπών  απέναντι  στη  δημόσια  παιδεία, η οποία έφερε στην επιφάνεια τη  γύμνια του όλου  εγχειρήματος της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας  που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ζητώντας από εκπαιδευτικούς και γονείς, να μπούμε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και να εξασφαλίσουμε για τα παιδιά μας μια θέση στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα ηλεκτρονικό σύστημα που «σέρνεται», «πέφτει»  ή μας πετάει έξω παρά τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για το περίφημο “ψηφιακό σχολείο”, που διαφήμιζαν εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις !

Οι συνάδελφοι παρά τις τεράστιες δυσκολίες, καθώς πολλοί δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ούτε και την κατάλληλη επιμόρφωση που απαιτούνται, χρησιμοποιούν κάθε πρόσφορο μέσο και επικοινωνούν με τους γονείς και τους μαθητές μας, αφού κι από αυτούς αρκετοί δε διαθέτουν καν ηλεκτρονικό υπολογιστή.  Και  αυτό  το είχαν ήδη αρχίσει να το κάνουν και μόνοι τους, δεν περίμεναν ούτε να το πει το υπουργείο ούτε να φιλοτιμηθούν κάτω από τον συκοφαντικό κανιβαλισμό ορισμένων χαμερπών εκφραστών του κοινωνικού εκφασισμού για την αμφισβήτηση της εργατικότητάς τους!

Απαιτήσαμε από το υπουργείο έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Παιδεία να δημιουργηθεί  Κεντρική Ψηφιακή Πλατφόρμα  Διαδακτυακού  Υλικού,  να εξασφαλίσει την αναγκαία αναβάθμιση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό σε κάθε σχολείο, εκπαιδευτικό και μαθητή, να πάρει μέτρα για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, των απολυμένων, των απλήρωτων, των μεταναστών  και επιπλέον  επειδή πολλά απ΄ αυτά έχουν να  αντιμετωπίσουν και το φάντασμα  της  πείνας, να  συνεχίσει  τα  σχολικά γεύματα.

Για την ισχυροποίηση αυτής  της προσπάθειας  πήραμε την πρωτοβουλία ως σύλλογος  μαζί με άλλα εκπαιδευτικά σωματεία να καλέσουμε τους  συναδέλφους, η ανταπόκριση των οποίων ήταν συγκινητικά μαζική, να  προσυπογράψουν  το πλαίσιο  αιτημάτων,  μέσω των meil  του συλλόγου, για την επίδοσή του στο υπουργείο παιδείας.

Το Υπουργείο  όμως συνεχίζοντας την ασύγχρονη… επαφή του με την εκπαιδευτική και  κοινωνική πραγματικότητα,  βάζει συνεχώς νέα εμπόδια,  με τη γενίκευση  της «σύγχρονης»  εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στο Δημοτικό, ασκώντας ταυτόχρονα  μια αφόρητη  πίεση από την πλευρά του προς τους Διευθυντές και τους συναδέλφους για υποχρεωτική εγγραφή και συμμετοχή τους στη σχετική  πλατφόρμα.

Η επιλογή αυτή  φανερώνει ότι το Υπουργείο κινείται εντελώς επικοινωνιακά, χωρίς  να  υπολογίζει πως η εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως  εκπαίδευσης  έχει: α) κυρίως  σοβαρά παιδαγωγικά προβλήματα ώστε να επιλεγεί και να γενικευτεί στο δημοτικό, καθώς τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα να χειριστούν τα μέσα και να συμμετέχουν με μια σχετική αυτονομία στην διαδικασία.  Αλλά…

β) και τεχνικά προβλήματα αφού απαιτείται και πιο σύγχρονος τεχνικός εξοπλισμός (κάμερα, μικρόφωνο κ.λπ.)  και γραμμή Internet με πολύ γρήγορες ταχύτητες και σταθερό τηλέφωνο στο σπίτι με απεριόριστη χρήση. Κάτι  που εκ των προτέρων αποκλείει χιλιάδες μαθητές κι όταν μάλιστα στο σπίτι  μπορεί να υπάρχουν 2 παιδιά που πάνε δημοτικό και ο εργαζόμενος εξ αποστάσεως γονιός ή αδελφός που προετοιμάζεται  για πανελλήνιες  ή   φοιτητής  ή …!

Εκείνο που απαιτείται πρώτα απ΄ όλα είναι  ότι  το  υπουργείο πρέπει να σταματήσει τώρα  τον εξ αποστάσεως … εμπαιγμό.

Κανένας συνάδελφος δεν είναι υποχρεωμένος να μπει στο link του Υπουργείου και να εφαρμόσει υποχρεωτικά τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ο καθένας μπορεί να συνεχίζει να δουλεύει όπως δούλευε έως τώρα με όποια   μέθοδο κρίνει  ότι  μπορεί  να  βοηθήσει όλους  τους  μαθητές  του.

Κάθε σκέψη για γενίκευση μεθόδων σαν της εξ αποστάσεως διδασκαλία, με στόχο την υλοποίηση αντιεκπαιδευτικών πολιτικών όπως η αξιολόγηση, οι περικοπές σε εκπαιδευτικό προσωπικό, η διαιώνιση της αδιοριστίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η μείωση των μισθών, μετά τη λήξη της  έκτακτης  κατάστασης θα μας βρει απέναντι.

Οι συνάδελφοι και  οι γονείς των μαθητών μας να είναι σε επαφή με τον Σύλλογο μας, να  μας ενημερώνουν για κάθε  πρόβλημα.  Κανένας μόνος του  σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες!

Να βγάλουν όλοι χρήσιμα συμπεράσματα. Να μη  βάλουν τις σύγχρονες ανάγκες  τους  σε  καραντίνα.  Να  λογαριάσουν σήμερα  εχθρούς και φίλους  για τα λαϊκά  συμφέροντα.

Γιατί  σήμερα κρίνεται η ζωή  τους, η ζωή  των παιδιών μας.  Γιατί πάνω απ΄ όλα  η πανδημία αναδεικνύει κάθε μέρα με τον πιο τραγικό τρόπο το αποκρουστικό πρόσωπο ενός απάνθρωπου οικονομικού μοντέλου  που ακόμα και σ΄ αυτή  τη δύσκολη συγκυρία  μετράει  τα κοινωνικά αγαθά όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση, η ίδια η επιβίωση του λαού μας, με γνώμονα το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και βρίσκει την αφορμή για μεγαλύτερη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Για μας τους εργαζόμενους προβάλλει περισσότερο από ποτέ η αναγκαιότητα  ενός  άλλου  κόσμου με  επίκεντρο εμάς τους ίδιους στο τιμόνι των εξελίξεων και τις δικές  μας σύγχρονες ανάγκες.

 

Δεν αναστέλλουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας!

Με αλληλεγγύη και συλλογικότητα μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Κώστας Κατιμερτζόγλου

Πρόεδρος  ΣΕΠΕ «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ»

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Ιωνίας

GOLD Διαφήμιση