Περί συναινέσεων, συνεργασιών και άλλων ιστοριών. Του Χρήστου Μακαρώνη

681

Συναινέσεις μπορούν να υπάρχουν, όταν υπάρχουν διαθέσιμες δημοτικές παρατάξεις για συναίνεση, ή πιστεύουν ότι η συναίνεση είναι μια αναγκαία λύση για να προχωρήσει ο δήμος, ο κάθε δήμος παραπέρα. Με τον “Κλεισθένη”, τα πράγματα θα έπρεπε να είναι ευκολότερα, αλλά η μέχρι τώρα πρακτική εφαρμογή του, πέρα του θετικού της αναλογικότερης αντιπροσώπευσης περισσότερων, δείχνει ότι έχει πολλά προβλήματα και σε μερικές περιπτώσεις όπως στη Νέα Ιωνία δίνει αδιέξοδα, που μόνο με νέες εκλογές και σωστή ενημέρωση των δημοτών μπορούν να λυθούν.

Σίγουρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σημερινή κυβέρνηση, επειδή το έχει υποσχεθεί θα προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις στον “Κλεισθένη”, προχωρώντας σε ένα “Κλεισθένη 1” με λιγότερα προβλήματα και περισσότερη λειτουργικότητα, αλλά και βοήθεια στο έργο των δημάρχων. Αλλά αυτό θα πάρει χρόνο και ίσως προχωρήσει στις επόμενες εκλογές. Έτσι η πόλη μας, μέχρι τότε, θα αιωρείται σε κάθε συνεδρίαση, για να περάσει οποιοδήποτε θέμα με την υπάρχουσα μειοψηφία των 20 δημοτικών συμβούλων -αφού όπως φαίνεται οι 3 δημοτικές παρατάξεις Θωμαΐδου, Γκότση και Κουκουλάρη θα δίνουν τη στήριξη  στα περισσότερα, αν όχι όλα τα θέματα- στην καλή διάθεση των δημοτικών παρατάξεων του Μανούρη, Κατιμερτζόγλου και “εκτός σχεδίου”, κάτι που δύσκολα θα εξασφαλίσει μια σταθερότητα, αφού και οι 3  αυτές δημοτικές παρατάξεις, για διαφορετικούς λόγους είναι σταθερά απέναντι στη δημοτική αρχή, τη συμμαχία της και ό,τι αυτή εκφράζει.

Σίγουρα η νέα Δήμαρχος κα Δέσποινα Θωμαΐδου, έστω και με δυσκολία θα δώσει τις νέες θέσεις αντιδημάρχων, προέδρου δημοτικού συμβουλίου, προέδρων νομικών προσώπων, κ.λπ. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Μπορεί να βρει τις ισορροπίες μεταξύ των 3 δημοτικών παρατάξεων, κάνοντας π.χ. αντιδήμαρχο τον κ. Κανλή, αντιδήμαρχο τον κ. Μπράτιμο, πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου τον κ. Χατζησαββίδη, γραμματέα του δήμου τον κ. Χαμαλίδη, αλλά αυτό δεν δίνει κάποια δυναμική για το παραπέρα, αφού το σύνολο των δημοτικών συμβούλων στο δημοτικό συμβούλιο είναι πάντα 20 και όχι 21…. Οι αλήθειες πρέπει να λέγονται, ας πονάνε.

Πιστεύω επίσης ότι είναι αναγκαία η τίμια δημόσια ανακοίνωση των συνεργαζόμενων δημοτικών παρατάξεων, στο γιατί στηρίζουν την κα Δέσποινα Θωμαΐδου. Για τις θέσεις εξουσίας στον δήμο που θα πάρουν; Για την εκπλήρωση συγκεκριμένης πολιτικής; Για την εκπλήρωση συγκεκριμένου προγράμματος; Γιατί; Κανείς δεν ξέρει πραγματικά μέχρι σήμερα, ούτε έχει πειστεί από τις ανακοινώσεις τους πριν τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών. Και μη ξεχνάμε κάτι σημαντικό. Το μεγαλύτερο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ιωνίας, όπως έδειξαν οι εθνικές εκλογές είναι μακριά από τη δημοτική παράταξη του Ηρακλή Γκότση, την “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ” και τις επιλογές της. Πρώτη πολιτική δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Ιωνία, τρίτος ο Γκότσης και η “ΕΝΟΤΗΤΑ”, αυτό λέει πολλά…

 

Υ. Γ. Ας μην κάνουμε ότι εμείς κατακρίναμε, όταν κάναμε ανέξοδη αντιπολίτευση…

GOLD Διαφήμιση